De 5 belangrijkste voordelen van het proteïnedieet

Het proteïnedieet is niets nieuws onder de zon: al in de jaren ’60 werd het aangeraden voor snel en blijvend gewichtsverlies. Tot op vandaag blijft het een vaste waarde in de wereld van het diëten. Ondertussen kent het dieet dan ook tal van variaties, met elk zijn bijzonderheden.

Benieuwd of het proteïnedieet iets voor jou is, waar je op moet letten en wat je er aan hebt? Lees dan vooral even verder.

WAT IS HET PROTEINEDIEET

Een proteïnedieet is een dieet waarbij je voornamelijk eiwitten opneemt. Je beperkt daarnaast vaak de opname van koolhydraten om een staat ketose te bereiken.

De normale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid proteïne is 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Met een proteïnedieet verdubbel je dat gewicht: je gaat voor minstens 1,6 gram proteïne per kilogram.

Afhankelijk van het soort proteïnedieet dat je volgt kunnen de restricties en richtlijnen verschillen.

Proteïnedieet: bronnen van eiwit

Haver, kikkererwten en veel notensoorten zijn niet alleen goede eiwitbronnen. Ze zitten ook vol vezels en gezonde vetten!

WAT IS KETOSE

Ketose treedt op wanneer je niet genoeg koolhydraten op voorraad hebt. Je lichaam gebruikt die koolhydraten normaal als brandstof. Zijn die er niet, dan gaat je lichaam gebruik maken van je vetreserves. Tijdens de vetverbranding maakt je lichaam ketonen aan en gaat die gebruiken als energiebron.

Je komt in ketose na 3 tot 4 dagen waarop je minder dan ongeveer 50 gram koolhydraten binnenkrijgt. De eerste dagen tot anderhalve week kan dit gepaard gaan met wat klachten – ook wel eens de ketogriep genoemd.

Proteïnedieet: gewichtsverlies

‘Keto’ in ‘ketodieet’ slaat terug op ketose.

VORMEN
  • Atkins

Het Atkins dieet bestaat uit vier fases. Je begint met een koolhydraatopname van 20 tot 25 gram per dag. In de tweede fase, wanneer je ongeveer 7 kilo van je streefgewicht verwijderd bent, eet je 25 tot 50 gram koolhydraten per dag. In de voorlaatste fase neem dagelijks je 50 tot 80 gram koolhydraten op. Dit houd je aan tot je een maand lang je streefgewicht behouden hebt. Daarna blijf je jezelf in de laatste fase beperken tot tussen de 80 en 100 gram koolhydraten per dag.

  • Het ketodieet.

Technisch gezien kun je het ketodieet een soort proteïnedieet noemen. Naast eiwitten neem je met het ketodieet veel vetten op. De minimale eiwitopname is hier wel iets lager dan bij de meeste versies van het proteïnedieet: 1,2 gram per kilo lichaamsgewicht. Omdat je met dit dieet geen koolhydraten mag eten, beland je uiteraard ook in ketose.

  • HPD – High Protein Diet

Minder restrictief en meer vrij in te vullen zijn vormen van het ‘high protein diet’ of ‘hoge proteïne dieet’. Hierbij vul je zo’n 25% van je dagelijkse calorieopname in met eiwitten. Waar je de overige calorieën vindt, kun je grotendeels zelf bepalen. Ga je voor gewichtsverlies? Dan kan het handig zijn om je opname van koolhydraten en vetten te beperken. Ga je voor het opbouwen van spiermassa, dan zit je eigenlijk al goed met de hoge opname van eiwitten.

Je hoeft hier dus geen ketose te bereiken, al kan dat natuurlijk helpen om gewicht te verliezen.

VOORDELEN

Proteïnedieet: blijf op gewicht

Met het proteïnedieet blijf je gemakkelijker op gewicht. Blijf na de intense dieetfase je opname van koolhydraten beperken, en blijf voldoende proteïnen opnemen om je streefgewicht te behouden.

1. GEWICHTSVERLIES

Door het proteïnedieet goed op te volgen kun je heel wat gewicht verliezen, zeker wanneer je ketose bereikt. Bovendien doe je dit op een veilige manier. Wie zich aan de richtlijnen van het dieet houdt en zorgt voor een gezond eetpatroon, kan rekenen op relatief snel gewichtsverlies.

2. LANGER OP GEWICHT BLIJVEN

Eens je bent afgevallen met het proteïnedieet, blijf je langer op gewicht. Zeker wanneer je gebruik maakt van een overgangsfase. Met zo’n face herintroduceer je langzaamaan koolhydraten en dergelijke in je dieet.

3. GEEN HONGERGEVOEL

Omdat eiwitten je voornaamste energie- en voedingsbron worden, heb je bij dit dieet weinig last van een hongergevoel. Eiwitten zijn niet alleen een uitstekende bron van energie, ze zorgen voor een gevuld gevoel. Daarnaast is een van de bijwerkingen van ketose een verminderd hongergevoel.

proteïnedieet: gewichtheffen

Met voldoende proteïnen in je dieet maak je makkelijker nieuwe spiermassa aan.

4. PERFECT COMBINEERBAAR MET WEERSTANDSTRAINING

Het proteïnedieet zorgt voor alle nodige voedingsstoffen om het allermeeste uit je weerstandstraining te halen. Omdat proteïnen de belangrijkste bouwstoffen zijn voor spiermassa, zit je met dit dieet op het juiste spoor als je bijvoorbeeld aan gewichtheffen doet.

Dat gezegd, ook andere sporten zijn goed combineerbaar met vormen van dit dieet.

Omdat je in ketose bijvoorbeeld geen glucose maar ketose gebruikt als brandstof, is het ook geen probleem dat je niet aan carb loading kunt doen. Ook meer cardio-gerichte sporten zijn dus een goede aanvulling op het proteïnedieet. Let hier wel op: de eerste week van ketose voel je je vaak niet optimaal. Wacht dus met intensieve workouts tot je jezelf weer helemaal gezond voelt.

Met een proteïnedieet val je dus af met een minimum aan of zelfs geen spierverlies, iets wat bij andere dieetvormen een probleem kan zijn.

proteïnedieet: soja

Soja is een uitstekende plantaardige bron van eiwitten. Je hoeft je niet tot sojabonen te beperken: je vindt soja terug sojamelk, tofu, edamame…

5. GESCHIKT VOOR VEGETARIERS EN VEGANISTEN

Je kunt zonder problemen een vegetarische en zelfs veganistische versie van het proteïnedieet volgen. Meer zelfs, sommige diëtisten raden zelfs aan om tijdens dit dieet zoveel mogelijk plantaardige eiwitbronnen te gebruiken!

De beste plantaardige eiwitbron is soja. Andere plantaardige bronnen van proteïne worden namelijk niet als complete bron gezien. Je moet ze combineren met andere plantaardige bronnen van eiwit om alle nodige aminozuren binnen te krijgen. Soja is dan weer wel compleet, en bevat bovendien weinig koolhydraten. Ideaal dus!

RISICO’S?

Over het algemeen is het proteïnedieet een veilig en gezond dieet. Nu zijn er aantal dingen waar je tijdens het dieet op moet letten. Ook is het dieet niet geschikt voor mensen met nierklachten, en zijn er situaties waarin je best je dokter raadpleegt voor je aan het dieet begint.

  • Let goed op waar de eiwitten vandaan komen. Veel dierlijke proteïnebronnen bevatten naast eiwitten ook veel vetten en cholesterol. Plantaardig eiwit is vaak een goede optie: denk maar aan soja, noten, kikkererwten, haver en bonen.
  • Zorg dat je genoeg vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
  • Je nieren kunnen een te veel aan zuur te verwerken krijgen tijdens het dieet. Let dus goed op dat je genoeg water drinkt, en vraag bij twijfel je huisarts om raad. Ook een voedingsdeskundige kan je adviseren. Heb je nierproblemen (bijvoorbeeld nierstenen)? Dan laat je een proteïnedieet beter links liggen.
  • Ben je zwanger, geef je borstvoeding, of heb je onderliggende aandoeningen? Dan raadpleeg je een arts voor je aan een proteïnedieet begint.

LINKS NAAR BRONNEN EN CLAIMS

[1] https://bit.ly/3AOF9au
[2] https://bit.ly/3cQKPbZ
[3] https://wb.md/3wWYIMK
[4] https://bit.ly/3Rhmw64
[5] https://bit.ly/3AMWqRj

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *