5 voordelen van appelazijn

Gebruik jij al appelazijn in de keuken of badkamer? In dit artikel ontdek je waarom appelazijn een geweldige toevoeging is aan je dagelijkse gewoontes.

WAT IS APPELAZIJN?

Appelazijn wordt – je vermoedt het al – gemaakt van appels. De appels worden (voor het maken van ambachtelijke appelazijn) geplet, in houten vaten gefermenteerd en vervolgens tot sap geperst. Appelazijn bevat onder meer…

  • Pectine. Een oplosbare vezel die onder meer helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.
  • Vitamine B1. Helpt je onder meer om energie uit voedingsstoffen te halen en ondersteunt de werking van de hartspier en het zenuwstelsel.
  • Vitamine B2. Helpt ook met de energiewisseling, ondersteunt je hartspier en zenuwstelsel, en beschermt je cellen tegen oxidatieve schade.
  • Foliumzuur. Ondersteunt onder meer het zenuwstelsel, de productie van rode bloedcellen en is onmisbaar voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van een foetus.
  • Vitamine C. Een echte powerhouse! Cruciaal voor je weerstand, ondersteunt onder meer het zenuwstelsel en de vorming van bindweefsel.
  • Biotine. Ondersteunt opnieuw de energiewisseling, haargroei, huidherstel en de werking van het zenuwstelsel.

En dat is nog maar een fractie van de gezonde stoffen die deze superazijn bevat! Het goedje bevat ook kleine dosissen van onder andere kalium, ijzer, calcium en magnesium.

Appelazijn

 

WAAR IS APPELAZIJN GOED VOOR?

Appelazijn – en ambachtelijk geproduceerde appelazijn in het bijzonder – wordt al eeuwen ingezet bij allerlei kwaaltjes.

1. APPELAZIJN KAN HELPEN BIJ AFVALLEN

Een kilootje minder dankzij appelazijn? Zo ver gaan we niet. Of toch niet meteen. Appelazijn is een uitstekend middel om je te ondersteunen bij het afvallen. Een belangrijke nuance: het is geen wondermiddel. Een ongezonde levensstijl kun je nu eenmaal niet compenseren met een lepeltje appelazijn (overigens ook niet met een liter).

Hoe helpt het dan wel? Wel, zoals je hierboven zag, helpt het bij de stof- of energiewisseling. De verschillende stoffen in appelazijn helpen je bij het omzetten van voeding naar energie. Bijgevolg duurt het langer voor je opnieuw een hongergevoel ervaart, en grijp je minder snel naar extra (ongezonde) voeding.

Daarnaast bevat het de oplosbare vezel pectine. Pectine zet uit na inname, en zorgt ervoor dat je sneller een voldaan gevoel krijgt na een maaltijd.

Studies op dieren wezen tot slot uit dat de verschillende zuren die appelazijn bevat het vasthouden van lichaamsvet kan verminderen. Een gelijkaardige studie, dit keer op zwaarlijvige mensen, kwam uit op gelijkaardige resultaten. Juich niet te vroeg, want uitgebreid onderzoek is nodig om met zekerheid te zeggen dat appelazijn je vetpercentages kan verlagen.

Appelazijn afvallen

2. APPELAZIJN KAN JE BLOEDSUIKERSPIEGEL STABILISEREN

Een bijkomend voordeel van appelazijn is het vermogen om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Dat effect speelt een belangrijke de rol in de ondersteuning bij het verliezen van gewicht. Je bloedsuikerspiegel speelt namelijk een belangrijke rol in je energieniveaus doorheen de dag, alsook het verzadigd gevoel dat je na een gezonde maaltijd hebt.

Een studie waarbij appelazijn werd toegevoegd aan een maaltijd die voornamelijk uit wit brood bestond, wees uit dat het bijdraagt aan een verzadigd gevoel. Meer nog, de insuline reactie was beter bij deelnemers die naast wit brood ook appelazijn binnen kregen.

Het zou dus de insulinegevoeligheid verhogen en tegelijk het glucosegehalte verlagen. De insulinespiegels zouden na een maaltijd met appelazijn ook langer stabiel blijven. Of de inname zou helpen bij diabetes type 2 is helaas nog niet genoeg onderzocht.

3. GOED VOOR HAAR EN HUID

Ook je haar en huid kunnen baat hebben bij het gebruiken van appelazijn. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw self-care routine ermee kunt aanvullen:

  • Eczeem. Bij bepaalde vormen van eczeem zou het topisch gebruik (dat wil zeggen, gebruik op de huid) typische eczeemklachten kunnen verminderen. Het goedje zou de groei van Staphylococcus aureus (een bacterie die verantwoordelijk is voor veel soorten eczeem) remmen.
  • Roos. Een jeukende hoofdhuid kan baat hebben bij een behandeling met verdunde appelazijn. Daar heb je opnieuw de antibacteriële werking van het goedje voor te danken.
  • Dof haar. Appelazijn zou dof, klittend en droog haar kunnen revitaliseren.
  • Ouderdomsvlekken. Appelazijn zou ouderdomsvlekken kunnen verlichten. Laat ’s nachts wat appelazijn intrekken op de ouderdomsvlekken. Herhaal de behandeling dagelijks gedurende een drietal weken voor het gewenste effect.

Appelazijn

Let wel: als je aan een huidaandoening lijdt, ga je best even langs de dermatoloog. Die kan bepalen of dat soort behandeling geschikt is voor jouw aandoening. Voor bepaalde soorten roos en eczeem heeft het goedje een averechts effect.

Appelazijn kan een uitdrogend effect hebben op je (hoofd)huid. Dat effect kan je eventueel tegengaan door het te mengen met plantaardige olie.

4. IS APPELAZIJN GOED VOOR JE NIEREN?

Ook voor niersteenpatiënten zou ambachtelijke appelazijn verlichting kunnen brengen. Het zou de urine alkaliseren, wat nierstenen zou kunnen oplossen. Daarnaast heeft het goedje een ontstekingsremmende werking, waardoor de pijn die gepaard gaat met nierstenen verlicht zou worden.

Let ook hier op. Nierstenen kunnen het gevolg zijn van ongezonde leefgewoontes (bijvoorbeeld te veel zout eten of te weinig water drinken), maar evengoed een symptoom zijn van een onderliggende aandoening.

Daarbij komt dat nierstenen verschillende samenstellingen kunnen hebben. Calciumophopingen zouden door het zuur in appelazijn kunnen verkleinen, maar op andere soorten nierstenen kan het juist een averechts effect hebben. Raadpleeg je arts en uroloog voor je het goedje inneemt om niersteenklachten te verlichten.

Appelazijn

5. APPELAZIJN KAN HELPEN BIJ DEPRESSIE

Tot slot wezen enkele kleine studies uit dat de inname van appelazijn depressieve klachten zouden kunnen verbeteren. Dat effect is waarschijnlijk gelinkt aan het verbeteren van de bloedsuikerspiegel en het metabolisme. Op meer concrete informatie is het nog even wachten op een meer uitgebreide studie.

HOE APPELAZIJN GEBRUIKEN?

Nu je weet wat appelazijn voor je kan betekenen, wil je natuurlijk weten hoe je appelazijn best gebruikt.

HOE INNEMEN?

Er zijn verschillende manieren om appelazijn te implementeren in je voeding en lichaamsverzorging.

Orale inname

Een of twee lepels appelazijn kun je oplossen in een glas water voor een zurig maar verfrissend drankje. Niet iedereen is echter fan van die smaak. Gelukkig kan het goedje ook verwerkt worden in allerlei gerechten.

Een vinaigrette krijgt met een lepeltje appelazijn bijvoorbeeld een gezonde twist. Ook in zelfgemaakte mayonaise kun je er gewone azijn deels of volledig door vervangen.

Je kunt, onder normale omstandigheden, probleemloos zes lepels per dag nuttigen, verspreid over drie momenten. Idealiter neem je twee lepels in voor elke maaltijd. Verdun hetsteeds met wat water, want onverdund kan het je tanden aantasten.

Appelazijn

Gebruik op huid en haar

Je kunt een wekelijkse of tweewekelijkse spoeling met appelazijn toevoegen aan je haarverzorgingsroutine. Meng enkele lepels van het goedje met een liter water en spoel daarmee je haren na het wassen. Spoel het mengsel vervolgens uit met lauwwarm water. Voor het beste resultaat spoel je een laatste keer na met koud water – daardoor sluiten je haarporiën, waardoor het nog meer gaat glanzen.

Is je haar van nature wat droger? Dan herhaal je de behandeling best niet te vaak. Een keer per maand of een keer om de twee weken is ideaal.

Op je huid kun je appelazijn verdund of onverdund aanbrengen. Meng voor een droge huid wat olie door de azijn.

Appelazijn haarspoeling

Appelazijn supplement

Tot slot kan een supplement met appelazijnextracten een goede manier zijn om je dagelijkse dosis binnen te krijgen.

WELK TIJDSTIP APPELAZIJN DRINKEN?

Er zijn verschillende manieren om de inname van appelazijn in je dagelijkse routine te introduceren. Begin met kleine beetjes, en houd je aan een maximale dagelijkse dosis van 6 eetlepels per dag, verspreid over minstens 3 momenten. Of grotere dosis innemen kwalijke gevolgen heeft, is nog niet voldoende onderzocht.

De gemakkelijkste manier is het innemen van 1 of 2 eetlepels voor elke grote maaltijd. Verdun het telkens met een groot glas water.

Je kunt appelazijn ook innemen voor het slapengaan. Resultaten uit studies impliceerden dat je de volgende ochtend opstaat met een meer stabiele suikerspiegel.

Appelazijn

WAAROM JE BEST AMBACHTELIJKE APPELAZIJN GEBRUIKT

Ambachtelijke appelazijn wordt gefermenteerd in houten vaten. Zo wordt langzaamaan zuurstof geïntroduceerd aan de appels, waarmee de azijnbacteriën alcohol om kunnen zetten naar azijnzuur.

Bij de productie van niet-ambachtelijke appelazijn wordt kunstmatig gist toegevoegd aan appelsap. Een hogesnelheidsmotor introduceert vervolgens zuurstof, waardoor azijnbacteriën opnieuw alcohol kunnen omzetten naar azijnzuur.

Onderzoek toonde aan dat ambachtelijke appelazijn, waarschijnlijk door het vertraagde proces, meer mineralen en vitaminen bevat. Ook de pH-waarde van ambachtelijke azijn ligt hoger.

IS APPELAZIJN VEILIG?

Appelazijn is over het algemeen erg veilig. Neem je medicatie, ben je zwanger, geef je borstvoeding, of heb je een onderliggende aandoening? Dan contacteer je best je arts voor je start met het innemen. Voor gebruik op de huid en het haar contacteer je best een dermatoloog als je een onderliggende hoofdhuid- of huidaandoening hebt.

Neem appelazijn niet onverdund in. Het goedje is erg zuur, en kan je tandglazuur aantasten. Gebruik bij voorkeur een rietje om een appelazijnoplossing in te nemen. Spoel je mond na inname met een glas helder water om je tanden extra te beschermen.

LINKS NAAR BRONNEN EN CLAIMS

[1] http://bit.ly/3kry3og
[2] http://bit.ly/3mfzoyI
[3] http://bit.ly/3Y1VuSI
[4] http://bit.ly/3me4Z43
[5] http://bit.ly/3mbiTnA

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *