Je hoorde ongetwijfeld al eens van het carnivorendieet: James Blunt werd er ziek van, Jessica Biel zou er bij zweren. Maar… wat is het carnivoren- of vleesdieet nu precies? We gaan in dit artikel in op de vier belangrijkste dingen die je over dit dieet moet weten.
1. WAT IS HET CARNIVORENDIEET?
Het carnivorendieet is een van de meer extreme versies van het ‘low carb’ dieet. Je elimineert bij dit dieet niet enkel de koolhydraten, maar ook groenten, fruit, noten, … Je weert alles wat uit niet-dierlijke bronnen komt.
Je eet hier dus enkel vlees, vis, eieren en een kleine dosis melkproducten (met voorkeur melkproducten die weinig lactose bevatten). Het dieet is erg vergaand in die restricties: ook koffie en thee worden afgeraden, want om die dranken te maken heb je natuurlijk planten nodig. Water en bouillon van dierlijke botten (‘bone broth’ genoemd) worden dan weer aangeraden.
Waar het dieet dan weer wel geen echte richtlijnen om voorziet, is de calorie inname. Algemeen stellen aanhangers van het dieet dat je zoveel mag eten als je wilt. De voorkeur gaat naar vette stukken vlees, waar je voldoende energie uit zou halen om de dag mee door te komen.
2. WAAR IS HET OP GEBASEERD?
At de vroege mens alleen maar vlees?
Het carnivorendieet (ook wel het vleesdieet) is gebaseerd op het idee dat de vroege mens enkel vlees at. Veel van de chronische aandoeningen die we vandaag tegenkomen zijn, volgens aanhangers van het dieet, te wijten aan koolhydraten.
Dat de vroege mens enkel vlees at is weinig waarschijnlijk. Zeker wanneer je bedenkt dat fruit, groenten, zaden en granen zich niet tegen je consumptie kunnen verzetten. Ze liggen zowat voor het oprapen. National Geographic gaat in dit artikel dieper in op hoe het menselijk dieet tot stand kwam, en verder evolueert.
3. VOORDEEL VAN HET CARNIVORENDIEET:
MOGELIJK GEWICHTSVERLIES
Omdat je met dit dieet relatief veel proteïnen binnen krijgt, heb je in theorie minder vaak honger. Dit kan je helpen met gewichtsverlies, zeker wanneer je daardoor minder calorieën binnenkrijgt.
Verder eet je met dit dieet geen koolhydraten. De koolhydratengroep bevat heel wat producten die op zich geen belangrijke voedingswaarde hebben. Denk maar aan gebak, snoep of suikerhoudende en alcoholische dranken. Omdat je die met het carnivorendieet niet nuttigt, krijg je dus ook geen geraffineerde suikers binnen. Zeker in grote hoeveelheden zijn die nadelig voor de gezondheid. Denk maar aan aandoeningen als diabetes.
Net als het proteïnendieet brengt het carnivorendieet je in een staat van ketose. In ketose is vet je belangrijkste brandstof – normaal gebruik je koolhydraten als brandstof. Ook dat draagt bij aan gewichtsverlies.
Door het carnivorendieet op te volgen zou je dus, in theorie, kunnen afvallen. Het blijft echter zo dat je geen gewicht verliest wanneer je meer calorieën opneemt dan je verbruikt. Het carnivorendieet stelt geen restricties op de calorie inname, dus zelfs met dit dieet kun je bijkomen wanneer je calorie inname groter is dan je calorieverbruik.
4. CARNIVORENDIEET: CLAIMS
Voorstanders van het carnivoordieet beweren dat het dieet een einde kan maken aan heel wat aandoeningen:
- Angststoornissen
- Depressie
- Gewrichtsontstekingen
- Zwaarlijvigheid
Behalve het potentiële gewichtsverlies wanneer je calorie inname lager is dan je calorieverbruik zijn deze beweringen niet gestaafd.
Lijnzaad is een geweldige bron van vezels.
Wat lijkt dieet enigszins wel te doen?
- Mensen die gevoelig zijn aan vezels melden met het carnivorendieet minder last te hebben van verteringsproblemen. Het is echter wel zo dat dit lang niet voor iedereen geldt. Voor de meeste mensen zijn vezels absoluut noodzakelijk voor een goede werking van de spijsvertering.
- Uit een kleine studie waarbij onderzoekers jonge mannen op het carnivorendieet drie maanden volgde, bleek dat de hormoonproductie steeg. De schaal van de studie was echter te klein om hier doorslaggevende conclusies uit te trekken.
- Net als bij andere ‘low-carb’ of koolhydraatarme diëten verhoogt het carnivorendieet je insulinegevoeligheid. Het dieet zou je dus kunnen helpen om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, en je risico op diabetes te verkleinen.
RISICO’S VAN HET CARNIVORENDIEET
Het carnivorendieet is onder de meeste voedingsdeskundigen niet bepaald geliefd. De houding tegenover het dieet is zeer sceptisch. Het gaat nogal hard in tegen veel overtuigingen omtrent voeding. Er zijn dan ook serieuze risico’s verbonden aan het schrappen van volledige voedingsgroepen of macronutriënten.
- Je krijgt veel vetten en cholesterol binnen. Dit kan slecht zijn voor je cholesterolwaarden.
- Een dieet zonder vezels is lang niet voor iedereen een gezonde optie.
- Je kunt een tekort krijgen aan allerlei vitaminen en mineralen. Je kunt hier supplementen gebruiken ter compensatie, maar zoals we hier beschreven is dat niet altijd de beste optie op lange termijn. Supplementen neem je nooit ter vervanging van een gezond dieet.
- Mensen met nieraandoeningen blijven beter weg van diëten waar je voornamelijk proteïnen opneemt.
- Wie geen positieve relatie met voedsel heeft, waagt zich best niet aan een dieet met dit soort extreme restricties.
Dat gezegd, op echt onderzoek naar het carnivorendieet is het nog even wachten. Ben je nieuwsgierig naar het dieet, en zou je het een keer willen uitproberen? Laat je dan goed informeren door je huisarts.
CARNIVORENDIEET: DOEN OF NIET?
Op korte termijn kan het carnivorendieet je helpen afvallen (toch zeker als je de calorie inname beperkt). Als je nadien geleidelijk aan je weg terugvindt naar een gebalanceerd dieet, bestaat de kans dat je het verloren gewicht ook niet meteen terugkrijgt.
Het wordt afgeraden om het dieet voor langere periodes te volgen. Op lange termijn kunnen de tekorten die je oploopt voor ernstige problemen zorgen. Een dieet waarbij je gebalanceerd eet blijft het gezondst, al klinkt dat natuurlijk een stuk minder spannend.
Ook je ecologische voetafdruk vergroot wanneer je dieet volledig uit vlees en dierlijke bronnen komt. Vleesproductie kost bijvoorbeeld ontzettend veel water, en maakt een groot deel uit van onze uitstoot van broeikasgassen.
LINKS NAAR STUDIES EN CLAIMS
[1] https://bit.ly/3ROJFN2
[2] https://bit.ly/3RLEIEv
[3] https://bit.ly/3TQJDGa