Op een natuurlijke manier je cholesterol verlagen

Heb je te hoge cholesterolwaarden, of wil je preventief te werk gaan? Om hart- en vaatziekten te vermijden is het van groot belang dat je je cholesterolwaarden op peil houdt. We gaan in op…

  • Wat cholesterol precies is
  • Wat de risico’s zijn van te hoge cholesterolwaarden
  • Hoe je je cholesterol op een natuurlijke manier verlaagt

WAT IS CHOLESTEROL

Cholesterol op zich is eigenlijk een nuttige stof. Je lichaam heeft deze vetachtige stof namelijk nodig: we gebruiken het als bouwsteen voor cellen, hormonen en gal. We maken het bovendien grotendeels zelf – of toch, onze lever maakt de stof aan.

Om cholesterol door het lichaam te vervoeren, binden we het aan eiwitten – de lipoproteïnen. Er bestaan meerdere soorten cholesterolverbindingen, maar de twee belangrijkste in ons verhaal zijn HDL en LDL.

Cholesterol vs Appel

Vruchten als appels bevatten pectine, een oplosbare vezel die je LDL-cholesterol verlaagt.

HOGE DICHTHEID LIPOPROTEINE – HDL

HDL-cholesterol noemen we ook wel goede cholesterol, omdat het ons beschermt tegen hart- en vaatziekten door slechte cholesterol naar de lever te sturen, waar het weer afgebroken wordt.

LAGE DICHTHEID LIPOPROTEINE – LDL

LDL-cholesterol zien we als de boosdoener – slechte cholesterol, dus. De eigenlijke taak van LDL is nochtans niet kwaadaardig van aard. Het bindt zich aan en vervoert cholesterol door de bloedbaan, op zoek naar beschadigingen om te herstellen.

Daar zit net het probleem: wanneer je te veel LDL-cholesterol hebt, blijft het vastplakken aan de wanden van je bloedvaten. Het zorgt voor ophopingen, en op termijn gaan de aangetaste bloedvaten verkalken.

WANNEER HEB JE ER DAN TE VEEL VAN?

In twee gevallen heb je een probleem:

  • Je hebt een te hoog cholesterolgehalte. Is je totaalcholesterolgehalte hoger dan 5, dan is die waarde te hoog.
  • De verhouding tussen LDL en HDL is scheef. Deze cholesterolratio wordt berekend door het totale cholesterolgehalte (LDL plus HDL) te delen door het HDL-gehalte. Bij een onevenwichtige cholesterolratio is de diagnose meer complex. Hier spelen naast cholesterol ook andere vetstoffen een belangrijke rol.

Het is dus zowel belangrijk om je LDL-waarden te verlagen als je HDL-waarden op peil te houden. Door een bloedonderzoek kan je dokter vaststellen of je cholesterolwaarden goed zitten of niet, en waar het probleem precies in schuilt. Je vindt hier meer informatie over hoe die bloedwaarden geïnterpreteerd worden.

RISICO’S VAN TE HOGE CHOLESTEROLWAARDEN

Te veel cholesterol vernauwt je bloedvaten

Een hoge bloeddruk is, in combinatie met hoge cholesterol, gevaarlijk voor je hart.

In eerste instantie, wanneer je cholesterol begint te stijgen, zul je daar weinig of niets van merken. Het kan jaren duren voor de eerste klachten van hoge cholesterol de kop opsteken. In die tijd zijn je bloedvaten langzaamaan vernauwd, en is er sprake van aderverkalking.

Op zich is te hoge cholesterol geen ziekte. Het gevaar zit ‘m in het verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast kunnen te hoge waarden ook zorgen voor vetophopingen – bijvoorbeeld kleine, gele bolletjes rond de ogen. Die vetophopingen zijn grotendeels genetisch bepaald.

Ziektes waarop hoge cholesterolwaarden het risico verhogen:

  • Hartinfarct door het vernauwen van de kransslagaders.
  • Herseninfarcten en beroertes.
  • Slechte doorbloeding of vaatziektes in de benen.

CHOLESTEROL VERLAGEN MET VOEDING

Je dokter zal je ongetwijfeld advies kunnen geven over hoe je je dieet kunt aanpassen om je cholesterolwaarden te verlagen. Sommige voeding vermijd je beter, maar er zijn ook voedingswaren die je waarden actief naar beneden halen.

Het is ook goed om te onthouden dat ook bepaalde vetten een belangrijke rol spelen in problemen gelinkt aan hoge cholesterol. Het gaat vaak dus niet enkel om het vermijden van voedingsstoffen met een hoog cholesterolgehalte.

We geven je een handig overzicht van wat een cholesterol verhogend zowel als een cholesterolverlagend dieet kan inhouden. Daarnaast bieden we je enkele gezonde alternatieven.

Cholesterol

Amandelen en walnoten hebben de meeste voordelen wat cholesterol betreft.

LDL-CHOLESTEROL VERLAGENDE VOEDING

  • Noten en zaden verlagen de LDL-waarden en bevatten bovendien andere voedingsstoffen die het hart beschermen. Win-win!
  • Fruit dat pectinevezels* bevat: appels, druiven, citrusvruchten en aardbeien. *Pectinevezels verlagen de LDL-waarden.
  • Bonen en peulvruchten, zoals linzen, marinebonen en kidneybonen – rijk aan oplosbare vezels die de LDL-waarden verlagen.
  • Sojaproducten als tofu en sojamelk. Plantaardige proteïnen zijn over het algemeen een veilige keus in een cholesterolverlagend dieet.
  • Volwaardige granen: haver, gerst, quinoa, bruine rijst of bulgur.
  • Plantensterolen
  • Vette vis is, dankzij z’n omega-3 vetzuren, een uitstekende aanvulling op een cholesterolverlagend dieet. Denk aan zalm, paling en makreel.
  • Avocado’s bevatten vezels en enkelvoudig onverzadigd vet – ze verlagen je LDL, en verhogen je HDL.
  • Thee – zowel groene als zwarte – zou je LDL kunnen verlagen. Het effect op de HDL-niveaus wordt nog onderzocht.
  • Donkergroene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool helpen je meer cholesterol uit je lichaam te verwijderen.

LDL-CHOLESTEROL VERHOGENDE VOEDING

Zijn eieren slecht voor je cholesterol?

Van eieren werd lang gedacht dat ze een negatief effect hadden op cholesterolwaarden. Dat effect lijkt echter zwaar overschat, en hun positieve eigenschappen (hoog eiwitgehalte en beschikbaarheid) wegen op tegen eventuele negatieve effecten.

Een eerste groep zijn de verzadigde vetzuren. Die vind je terug in:

  • Vlees.
  • Volle zuivelproducten zoals boter.
  • Gehard plantaardig vet, kokosvet, cacaovet en palmolie.

Daarnaast heb je trans-vetzuren of transvet (een ongezonde ondersoort van onverzadigde vetzuren). Deze vetsoort komt van nature voor in veel dierlijke producten, voornamelijk bij herkauwers zoals koeien, geiten en schapen. Daarnaast vind je transvetten terug in vet dat industrieel gedeeltelijk gehard is. Ze zitten in:

  • Volle melk en producten uit volle melk.
  • Vlees van herkauwers.
  • Harde margarines, frituurvet, bak- en braadvet – hier zaten vroeger zeer veel transvetten in, maar dankzij nieuwe regulaties is die aanwezigheid sterk gedaald. Het blijven echter wel bronnen van transvet.

ALTERNATIEVEN

Donkere chocolade: goed voor je cholesterol?

Zoals alle echte chocoholics weten: bij chocolade geldt hoe donkerder, hoe beter!

  • Gebruik onverharde of verharde plantaardige olie om te bakken, braden of frituren. Denk aan zonnebloem- of koolzaadolie.
  • Voeg voor een meer homeopathische aanpak kruiden toe aan je voedsel: kurkuma, gember en kaneel bieden tal van gezondheidsvoordelen. Hun effectiviteit in de strijd tegen cholesterol wordt nog onderzocht, maar de bevindingen tot nu toe zijn alleen maar positief.
  • Kun je dat stukje chocolade of kopje chocomelk niet weerstaan? Ontvette cacao en zwarte chocolade zouden je LDL-niveaus helpen dalen. Ontvet cacaopoeder vind je in de meeste natuurwinkels, en zwarte chocolade… wel, dat vind je gelukkig overal. Kies voor een suikerarme of zelfs suikervrije variant, je hart zal je dankbaar zijn.
  • Ga eens de plantaardige toer op: een vegetarisch dieet is over het algemeen beter voor je cholesterol. Vegetarisme en veganisme zijn al lang geen modeverschijnselen meer, en de meeste winkels bieden nu dan ook een breed assortiment aan lekkere, vegetarische opties. Zelfs voor op de barbecue! Let wel goed op welke vleesvervanger je kiest, ze zijn namelijk niet allemaal even gezond.
  • Toch graag een stuk vlees erbij? Ga dan voor magere opties, of kies voor vis.
  • Probeer periodiek vasten een keer uit.

CHOLESTEROL VERLAGEN: NATUURLIJKE SUPPLEMENTEN

Met een aanpassing van je dieet kom je vaak al een heel eind in je strijd tegen cholesterol. Graag een extra duwtje in de rug? Dan is een natuurlijk voedingssupplement misschien wel de aangewezen methode.

In het aanbod van BIYOMA vind je:

  • Chlorella – een veelbelovend middel in de strijd tegen zowel cholesterol als hoge bloeddruk.
  • Spirulina – bevat naast een grote dosis natuurlijke eiwitten vitamine B3.
  • BIYOMA Brain Pro – bevat onder andere kurkuma, wat je helpt je cholesterol te beheersen en goed is voor de lever.

Let op: een supplement neem je niet ter vervanging van medicatie of een gezond dieet. Een supplement heeft een complementaire waarde, en is dus geen alternatief op een gezonde levensstijl, noch op voorgeschreven medicatie.

 

LINKS NAAR STUDIES EN CLAIMS

 

[1] https://bit.ly/3CnTcpB
[2] https://bit.ly/3ACxblF
[3] https://bit.ly/3Ah2IZ2
[4] https://bit.ly/3QFPV9K
[5] https://bit.ly/3Ah2IZ2
[6] https://bit.ly/3Cknyti
[7] https://bit.ly/3dOjfvW
[8] https://bit.ly/3QFx6mN
[9] https://bit.ly/3PH4B71

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *