Haaruitval: 6 tips om je haren te bewaren

Zo’n 40% van de mannen krijgt vroeg of laat te maken met haaruitval. Bij vrouwen komt het ook voor, maar is het een stuk zeldzamer. Maar hoe wordt haaruitval veroorzaakt? En kun je zelf iets doen om haaruitval tegen te gaan?

WAT IS HAARUITVAL?

haaruitval-haarzakje

Zo ziet een haarzakje er uit onder de microscoop.

Het is heel normaal om haar te verliezen. Je kunt zo’n 50 tot 120 haren per dag kwijtspelen zonder daar echt iets van te merken – behalve dan dat er wat losse haren rondslingeren in huis. Hoe langer je haar, hoe meer die losse haren natuurlijk opvallen.

Waar de grens precies ligt tussen normale en ‘abnormale’ haaruitval, is moeilijk te bepalen. Ernstig haarverlies merk je voornamelijk aan het afnemen van het volume van je haardos.

Hoe dikker je haardos (dus hoe meer haarzakjes je hebt), hoe meer haar je dagelijks kunt verliezen zonder daar last van te krijgen of echt iets van te merken. Je haar wordt niet minder vol door het verliezen van ‘een paar’ haren.

De dikte van je haardos is volledig genetisch bepaald. De grootste invloedfactor op het volume van je haren is de hoeveelheid haarzakjes. Die hoeveelheid krijg je mee van je ouders. Daarnaast is er ook de dikte van de individuele haren – wederom iets dat je meekrijgt.

Niet enkel de dikte van je haardos is genetisch bepaald. Ook de mate van haaruitval is in veel gevallen een geschenk van je ouders. Bedankt, ma en pa.

HOE GROEIT HAAR?

Onze haren groeien volgens een bepaalde cyclus. Het begint met de groeifase, waarin de haren zo’n halve millimeter per dag winnen. De groei remt uiteindelijk af. Op de groeifase volgt de afbraakfase. Het haar laat los of breekt, en valt uit.

Uiteindelijk herhaalt het proces zich opnieuw. Elk haarzakje heeft zo zijn eigen cyclus. De duur van die cyclus ligt tussen de 3 en 5 jaar.

Zoals je ziet hoort het verliezen van haren er helemaal bij. Verloren haren komen in een ‘normale situatie’ steeds terug.

OORZAKEN HAARUITVAL

Haaruitval is dan wel grotendeels een natuurlijk proces, er zijn factoren die haaruitval beïnvloeden.

  • Alopecia androgenetica. Genetische erfelijkheid speelt een grote rol in de mate waarin je haren verliest. Alopecia androgenetica kun je dan ook zien aankomen. Verliest of verloor je vader of moeder veel haar? Dan is de kans groot dat jij dat na verloop van tijd ook zult meemaken.mannelijk-haarverlies
  • Leeftijd. Naarmate je ouder wordt, dunt je haar uit. Het gaat hier voornamelijk over de dikte van individuele haren.
  • Hormonale schommelingen. Haaruitval tijdens de zwangerschap is bijvoorbeeld heel normaal. Je hormonen beïnvloeden je haargroei sterk. Ook de overgang kan je haargroei remmen.
  • Stress. Stress brengt je hormonen na verloop van tijd uit balans. Wederom een aanleiding voor haaruitval.
  • Seizoenen. Misschien merkte je het zelf ook al op: tijdens de herfst verlies je meer haren dan tijdens de zomer. Dat komt enerzijds door de zon. Blootstelling aan zonlicht heeft een positieve invloed op de hormonen die je haargroei beïnvloeden. Anderzijds zou de haargroei verhogen om je hoofdhuid te beschermen tegen zonnestralen.
  • Ziektes en aandoeningen. Daarover lees je hieronder meer.

AANDOENINGEN DIE HAARUITVAL VEROORZAKEN

Er zijn heel wat aandoeningen die haaruitval in de hand werken. In sommige gevallen is het net de behandeling van een aandoening die haaruitval stimuleert. Zo zorgt chemotherapie bijvoorbeeld vaak voor haaruitval.

  • IJzertekort.
  • Schimmelinfecties.
  • Hevige roos.
  • Schildklieraandoeningen.

Daarnaast zijn er verschillende vormen van haaruitval.

Haaruitval

  • Hormonale haaruitval. bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of de overgang.
  • Diffuse haaruitval. Dat is een plotse uitbraak van hevige haaruitval. Daarmee ga je best langs de huisarts. Deze vorm is vaak het gevolg van een ziekte of aandoening.
  • Pleksgewijze haaruitval. In theorie kan deze vorm op je hele lichaam voorkomen. Je armen, oksels en benen kunnen er door worden aangetast. Je merkt er in dat geval niet zo veel van. Op je hoofdhuid valt deze vorm natuurlijk meer op. Doorgaans groeit het haar na een jaar of twee gewoon weer terug. Ben je bezorgd, of komt het haar niet terug? Dan ga je even langs de huisarts.
  • Alopecia androgenetica. Ook wel mannelijke kaalheid (‘male pattern baldness’, al komt ook ‘female pattern baldness’ voor). Deze vorm is volledig erfelijk. Bij mannen gaat het om het terugtrekken van de haarlijn en haarverlies op de kruin. Bij vrouwen wordt de haardos doorgaans gewoon wat dunner. Alopecia androgentica is in theorie geen reden tot bezorgdheid, maar als je met vragen zit, kan je huisarts je te woord staan.

 

WAT TE DOEN TEGEN HAARUITVAL?

Naast dure haartransplantaties, pruiken of toupées kun je weinig doen aan genetisch bepaalde haaruitval. Je kunt echter wel maatregelen nemen om het haarverlies te beperken. Zelfs wanneer haaruitval niet in je familie zit, kun je met onderstaande tips langer van je lokken genieten:

haaruitval-haartransplantatie

  • Vermijd stress. Zoals gezegd heeft stress een negatieve invloed op je hormoonbalans – en dus ook op je haargroei. Met deze tips verhoog je jouw weerbaarheid tegen stress.
  • Beweeg. Bewegen is niet enkel een geweldig middel tegen stress, het is ook super voor je bloedsomloop. Een goede bloedcirculatie is dan ook alleen maar voordelig voor je haargroei.
  • Haartooi. Hoe je omgaat met je haar, kan je haargroei beïnvloeden. Bewegen is bijvoorbeeld super, maar wring je haar dan niet in een strakke staart of dot. Daarmee kun je de haarzakjes beschadigen. Je haardroger zet je best niet op een te hete stand, en verhitte borstels gebruik je bij voorkeur niet. Zelfs het dragen van een strakke pet of muts is nadelig voor je haardos.
  • Haarproducten. Gebruik geen agressieve middelen op je haren: ontkrulmiddelen, bepaalde stijlproducten en andere producten kunnen je haargroei verminderen. Een shampoo met cafeïne zou je haarzakjes dan weer kunnen versterken.
  • Hydratatie. Daar zou je eigenlijk sowieso aan moeten doen. Voldoende water binnenkrijgen is van groot belang voor heel wat lichaamsfuncties – zo ook je haargroei.
  • Voeding. Verschillende voedingsstoffen zijn noodzakelijk voor je haargroei. Onder meer zink, ijzer en eiwitten zijn cruciaal. Ook vitamine C en B zijn goed voor je haardos. Moeite met het binnenkrijgen van de nodige voedingsstoffen? Een supplement kan je op weg helpen.

LINKS NAAR STUDIES EN CLAIMS

[1] http://bit.ly/3DxtmP2
[2] http://bit.ly/3DBv2an
[3] https://bit.ly/3zD5YPa

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *