Hoe versterk je het immuunsysteem?

HET IMMUUNSYSTEEM BEGRIJPEN

Het menselijke immuunsysteem is het verdedigingsmechanisme van het lichaam. Het is een complex geheel van cellen, weefsels en organen die het lichaam helpt zich te verdedigen tegen ziekteverwekkers (pathogenen). Door middel van verschillende harmonieus samenwerkende systemen wordt het lichaam beschermt tegen virussen, bacteriën, schimmels of andere schadelijke micro-organismen en het helpt het lichaam in sommige gevallen zelfs tegen maligne celdelingen.
En als er dan toch een schadelijk micro-organisme in het lichaam is binnengedrongen of een infectie is ontstaan, is het de taak van het immuunsysteem die op te speuren en te vernietigen. Nog een belangrijke functie van het immuunsysteem is het onthouden van de pathogenen, zodat wanneer het lichaam opnieuw in aanraking komt met diezelfde pathogeen het lichaam sneller en sterker kan optreden.

WAAROM JE IMMUUNSYSTEEM VERSTERKEN?

Het is uiterst belangrijk goed zorg te dragen voor het immuunsysteem in het lichaam. We leven in een wereld waarin epidemieën en pandemieën geen uitzondering op de regel meer zijn. Een groot deel van de virussen die bij mensen zeer bekend zijn zoals verschillende verkoudheidsvirussen en griepvirussen, worden verspreidt door menselijk contact, van persoon tot persoon iets wat het heel gemakkelijk maakt voor het virus zich te verspreiden, aangezien we in een multiculturele wereld leven waarin grenzen minimaal worden.

Er kan heel wat misgaan met het immuunsysteem. Wanneer ziektekiemen door de eerste systemen van het immuunsysteem zijn geraakt, stuurt het lichaam witte bloedcellen (B- en T-cellen) die de schadelijke indringers bestrijden met het doel ze te vernietigen. Als dit proces niet draait zoals het zou moeten, heeft dit vaak een serieuze impact op het lichaam.
Het kan gaan over regelmatige verkoudheden die iemand enkel tot last zijn, maar het lichaam kan ook grotere risico’s lopen. Zo is het lichaam veel vatbaarder voor virale infecties als HIV en AIDS, virale hepatitis of zelfs sommige kankers.
Zie onderstaande studies en resultaten: verbetering van chronische leukemie door het versterken van het immuunsysteem door Ya-Ching Hsieh, Kristina Kirschner en Mhairi Copland.
Het immuunsysteem en reacties op kanker: gecoördineerde evolutie door Brendon J. Coventry.

Een verzwakt immuunsysteem kan heel wat oorzaken hebben. Er wordt meestal over vier grote redenen gesproken. Het lichaam kan van bij de geboorte een zwak immuunsysteem hebben, het lichaam kan verzwakt geraken door een ziekte, een immuunsysteem kan te sterk reageren (zoals bij een allergie) of het lichaam valt zichzelf aan, dan is er sprake van een auto-immuunziekte.

Het immuunsysteem is duidelijk een levensreddend en levensbehoudend mechanisme van het menselijk lichaam. De ene mens is vatbaarder voor het ontwikkelen van een zwak immuunsysteem dan de ander en ook de leeftijd kan een grote rol spelen in de gezondheid ervan. Hoe dan ook, het is goed voor iedereen om stappen te ondernemen die het lichaam helpen het immuunsysteem sterker te maken.

HOE JE IMMUUNSYSTEEM VERSTERKEN?

Wetenschappers beamen al lang dat er een relevante link is tussen de levensstijl en de gezondheid van een persoon. Ook worden er tegenwoordig veel studies gedaan die aantonen hoe de geest en het lichaam met elkaar in verband staan en hoe mentale problemen zoals stress, de gezondheid nefast kunnen beïnvloeden.
Leeftijd en genetica spelen sowieso een rol, maar studies tonen aan dat er nog verschillende factoren zijn die het immuunsysteem kunnen beïnvloeden, zoals stress, fitheid, vetgehalte en voeding.

Onderzoek toont aan dat volgende factoren bijdragen tot de versterking van het immuunsysteem: voeding en immuniteit, lessen voor COVID-19 door Philip C. Calder.

LICHAAMSBEWEGING

Een persoon met een hoger vetgehalte of overgewicht loopt meer risico op een slecht afweersysteem van het lichaam door tragere en zwakkere antivirale reacties van het lichaam. Het lichaam reageert ook trager op vaccinaties. Dit werd aangetoond tijdens een studie in 2009 toen het griepvirus H1N1 sterk woekerde. Dit toont aan dat regelmatige lichaamsbeweging belangrijk is bij het versterken van het afweersysteem van het lichaam.
Lees de studie en resultaten: Impact van obesitas op de pathogene Influenza A virus, immuniteitsreactie en evolutie door Rebekah Honce en Stacey Schultz-Cherry.

EEN GOEDE DARMFLORA

Goede bacteriën in de darmen zijn de helden van de gezondheid, dat beamen veel wetenschappers. Ze helpen het immuunsysteem bij de verdediging tegen pathogenen door de productie van melkzuur en antivirale proteïnen wat de groei van pathogenen direct beïnvloedt en tegenwerkt. Tijdens enkele onderzoeken werd aangetoond dat het nemen van probiotica vaak positieve resultaten gaf en dat ze het immuunsysteem helpen bij de bestrijding van infecties. Eén van die studies bevestigde zelfs de snellere werking van vaccinaties bij mensen die probiotica namen. Probiotica worden vaak ingenomen via voedingssupplementen.

De studies kunnen worden geraadpleegd via onderstaande links:
Probiotica, immuuniteitsfuctie, infectie en ontsteking: een overzicht van het bewijs uit studies toegepast op mensen door A. R. Lomax, P. C. Calder.
Modulatie van vaccinatiereacties bij gelijktijdige probiotica inname door Catherine Maidens 1, Caroline Childs, Agnieszka Przemska, Iman Bin Dayel, Parveen Yaqoob.

MICRONUTRIËNTEN IN VOEDING

Goed gevarieerde voeding draagt bij tot verschillende dingen. Micronutriënten zijn de brandstof voor het immuunsysteem, zijn de bouwstenen van RNA en DNA en proteïnen zoals antilichamen en receptoren. Ook reguleren ze het metabolisme van immuniteitscellen, denk maar aan vitamine A en zink. Sommige hebben ook antibacteriële of antivirale functies zoals vitamine D.
Lees de studie en resultaten: een overzicht van micronutriënten en het immuunsysteem, werkend in harmonie om het infectierisico te verlagen door Adrian F Gombart, Adeline Pierre, Silvia Maggini.

Vitamine A en zink zijn bijvoorbeeld cruciaal voor de structurering en functionering van de eerste barrière van het immuunsysteem, de huid. Vitamine D, A, B6 en B12 beïnvloeden zelfs de darmflora die zoals aangetoond in het vorige punt een belangrijke rol spelen voor het immuunsysteem.
Er is heel wat te zeggen over de positieve invloed van micronutriënten.

Het is duidelijk dat het immuunsysteem een onontbeerlijk mechanisme in het lichaam is dat gekoesterd moet worden. Aan de hand van een gezonde levensstijl gebaseerd op regelmatige lichaamsbeweging, gevarieerde voeding en voldoende rust en slaap kunnen voedingssupplementen bijdragen tot een versterking van de bouwstenen van het immuunsysteem.

LINKS NAAR STUDIES EN CLAIMS

[1] https://bit.ly/38fLzkZ
[2] https://bit.ly/3DoBCQK
[3] https://bit.ly/3zmBKgT
[4] https://bit.ly/3gyMEZE
[5] https://bit.ly/3kkODSk
[6] https://bit.ly/3zkNcKf
[7] https://bit.ly/3mxoDWM
[8] https://bit.ly/3ykqHU8
[9] https://bit.ly/3DjDNEY
[10] https://bit.ly/3ymdXwe
[11] https://bit.ly/3ktEDXe

WAARSCHUWING EN VOETNOTEN

* Deze claim is niet beoordeeld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Een voedingssupplement is geen vervanging van voedsel. Een gevarieerde en evenwichtige voeding is belangrijk. De EU-wetgeving verbiedt het maken van reclame voor voedingssupplementen (of de ingrediënten daarvan) in advertenties, tenzij dergelijke claims zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. Onze website verstrekt alleen algemene informatie die de beslissing van de lezer om voedingssupplementen te kopen en/of te gebruiken niet mag beïnvloeden. Als u een specifieke ziekte heeft of aanvullende medicatie of supplementen gebruikt, raadpleeg dan uw arts of apotheker voordat u nieuwe supplementen gaat gebruiken. De informatie in dit artikel is niet de persoonlijke mening van de auteur. Deze informatie is niet bedoeld om reclame te maken voor voedingsmiddelen of supplementen. Deze informatie mag niet worden opgevat als een aanbeveling voor behandeling of andere gezondheidsproblemen. Wij moedigen aan dat beslissingen met betrekking tot de persoonlijke gezondheid persoonlijk worden genomen, rekening houdend met verschillende bronnen van informatie. Als u onjuistheden opmerkt of opmerkingen, klachten of advies hebt over de verstrekte inhoud, kunt u per e-mail contact met ons opnemen.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *