7 tips om je huid te beschermen deze winter

Door je huid goed te beschermen, overleef je de winter zonder droge kaakjes. Ontdek in dit artikel hoe je dat precies doet!

WAT DOET DE WINTER MET JE HUID?

Tijdens de winter kan je huid wel eens drastisch uitdrogen. Dat is niet enkel ontsierend, maar kan ook erg pijnlijk zijn. De meest voorkomende symptomen van een droge huid:

 • Jeuk en huidirritatie. Zowel je gezicht als de rest van je lichaam kan gaan jeuken. Zeker wanneer je met krabben begint loop je ook het risico op huidirritaties.
 • Ruige huidtextuur en loskomende huid. Droogte kan je huid erg ruw maken. Laat je die droge huid onbehandeld? Dan kan je huid zelfs loskomen!
 • Grijzige huid. Je huid kan grijsachtig uitslaan.
 • Strak voelende huid. Voelt je huid erg strak aan? Bijvoorbeeld na een gezichtsmasker? Dan zou je huid wel eens te droog kunnen zijn!droge-huid-winterzon

Veel mensen hebben vooral tijdens de winter last van een droge huid. Heb je een onderliggende huidaandoening? Dan kan de winter voor vervelende opflakkeringen zorgen.

Maar hoe komt het dat het probleem net in de winter vergroot? Dat ligt aan een heleboel factoren.

 • Een gebrek aan zonlicht. De zon is onze belangrijkste bron van vitamine D. Niet alleen genieten we ’s winters van minder zonnige dagen, we spenderen ook heel wat tijd binnenshuis. Zo wordt het wel heel moeilijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen! Nu is vitamine D net een zeer belangrijke stof voor onder andere je huid.
 • Het weer. Dat de winter koud en vaak nat is, hoeven we je vast niet uit te leggen. Maar dat nat en koud weer slecht is voor je huid, wist je misschien nog niet. De droge, koele winterlucht zorgt ervoor dat vocht uit je huid ontsnapt.
 • Verwarming. Als het buiten koud wordt, gaan we binnenshuis natuurlijk extra verwarmen.
  Door de lucht binnenshuis te verwarmen, wordt die ook droger. Zo kom je niet enkel buitenshuis, maar ook binnenshuis in contact met droogte. En daar gaat je huid onder lijden.
 • Heter douchen. Niets zaliger dan een lekker warme douche wanneer het buiten koud is. Nu zorgt dat hete water ervoor dat de oliën (die van nature aanwezig zijn in onze huid) van onze huid worden gestript. Het gevolg? Een nog drogere huid!

droge-huid

TIPS OM JE HUID DEZE WINTER TE BESCHERMEN

Met deze tips bescherm je jouw huid tegen winterdroogte.

1. VERMIJD WARME DOUCHES

Een warme douche of een wasbeurt met heet water is een heerlijke manier om je koude lijf op te warmen. Helaas is je huid daar minder tevreden mee. Warm water verwijdert de oliën die onze huid aanmaakt en nodig heeft om zacht en soepel te blijven. In de winter worden die oliën al vanuit alle richtingen op de proef gesteld. Probeer dat in de badkamer dus zoveel mogelijk te vermijden!

Kies bij voorkeur voor koud of lauw water. Kun je die warme douche maar niet uit je hoofd zetten? Houd je douchebezoek dan kort en krachtig. Een hete douche van 5 minuten zou niet bijzonder schadelijk zijn voor de huid.

Tip: over droge huid kun je best niet te hard wrijven, hoe verleidelijk het ook is om droge velletjes los te schrobben. Kies voor een zachte aanpak, en wacht met scrubben tot je huid helemaal hersteld is.

droge-huid-douchen

2. LET OP MET HUIDPRODUCTEN

Welke producten je onder de douche, in bad of in de badkamer gebruikt, zijn natuurlijk ook van belang. Veel lichaamsproducten bevatten stoffen die de natuurlijke oliebalans van je huid verstoren. Let vooral op met producten die zuren bevatten (bijvoorbeeld hydraulonisch of salicylisch zuur), en vermijd producten die alcohol bevatten.

3. GEBRUIK NIET TE VEEL ZEEP

Ook met de zeep die je gebruikt kun je jouw huid verder uitdrogen. Het is ook daar oppassen geblazen met producten die zuren en alcohol bevatten.

 • Welke zeep kun je wel veilig gebruiken tijdens de winter?

Kies zeepsoorten met plantaardige oliën, zoals bijvoorbeeld jojoba- of arganolie.

 • Kun je glycerine gebruiken tijdens de winter?

Dat hangt af van het klimaat. Glycerine onttrekt vocht uit de lucht en geeft het door aan je huid. Nu is het zo dat die werking omkeert wanneer je huid meer vocht bevat dan de lucht. Glycerine zal dan je huid uitdrogen en de lucht bevochtigen. En dat wil je natuurlijk niet! Breng je veel tijd door op droge plekjes? Dan laat je glycerine beter even links liggen.droge-huid-zeep

4. BESCHERM JEZELF TEGEN KOUDE WIND

Bedek jezelf goed op je winterwandelingetje. Zeker op winderige dagen is het belangrijk om jezelf goed tegen de kou te beschermen. Die scherpe droge wind droogt niet enkel je huid uit, maar kan je huid ook beschadigen.

Tip: lippenbalsem op basis van petroleum houdt je lippen zacht en warm!

5. SCHAF EEN LUCHTBEVOCHTIGER AAN

Zoals we eerder beschreven, is droge lucht nefast voor je huid. Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de lucht in huis niet te droog wordt.

Let er wel op dat je het apparaatje goed schoon houdt. Door het regelmatig te reinigen, vermijd je dat je er schimmellucht mee verspreidt.

6. GEBRUIK VOCHTINBRENGENDE CREME

droge-huid-vochtingbrengende-creme

Toch al aan het moisturizen? Je lief kan vast ook wel wat crème gebruiken!

Gebruik tijdens de wintermaanden een kwalitatieve vochtinbrengende crème. Je hoort ons al aankomen: moisturiser! Je huid krijgt het zwaar te verduren met dat droge weer. Elke ochtend een laagje moisturiser aanbrengen, doet wonderen. ’s Nachts kun je jouw huid extra verwennen met een speciaal nachtmasker.

Tip: zonnebrandcrème tijdens de winter? Yes, please. Ook tijdens de wintermaanden kan de zon je huid beschadigen. Het is dan ook een goed idee om ook in deze periode zonnebrandcrème te gebruiken!

7. LET OP JE VOEDING

Waar je jezelf en je huid mee voedt, is net zo belangrijk als wat je op je huid smeert. Je huid beschermen kan dus ook van binnenuit.

Verwen je huid met…

 • Hydratatie. Water is ook tijdens de winter o zo belangrijk. Zelfs als je niet zo’n dorst hebt!
 • Zink. Zaden, havermout, linzen en vis zijn goede bronnen van zink.
 • Vitamine A. Je vindt vitamine A onder meer in wortels, gele en rode paprika’s en abrikozen. Oranje en gele groenten en vruchten dus!
 • Vitamine B7, biotine. Deze vitamine vind je onder meer in havermout, bananen, spinazie en eigeel.
 • Vitamine D. Niet enkel de zon bezorgt ons de nodige dosis vitamine D. Ook vette vissoorten zitten vol van deze nuttige vitamine!

Tip: in Beauty Complex vind je al de vitaminen die je huid nodig heeft!

droge-huid-biotine

LINKS NAAR BRONNEN EN CLAIMS

[1] http://bit.ly/3X2psXu
[2] http://bit.ly/3X39iNm
[3] http://bit.ly/3Xdpvjp
[4] http://bit.ly/3Gf2SVm

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *