Stralend de lente in met de juiste huidverzorging: 7 tips

Nu de vogels weer fluiten, het gras welig tiert en hier en daar een eerste bloempje opduikt, kan niemand het nog ontkennen. De lente komt eraan! Ook dit seizoen brengt uitdagingen met zich mee. In deze blog ontdek je hoe je jouw huid zo goed mogelijk ondersteunt doorheen deze transitie, en hoe je er ook in de lente stralend uit blijft zien.

 

TIP 1: WEES VOORZICHTIG MET SCRUBS

lente-huidverzorging

Ben jij ook iemand die de winter uitkomt met een droog, gevoelig gezicht? De lente doet de temperaturen stijgen, waardoor ook de luchtvochtigheid een duikvlucht kan nemen. Je merkt het verschil vast als je buitenkomt, en ook je huid geniet van die nieuwe omstandigheden.

Logisch ook dat je jouw gezicht nu wat extra verzorging wilt geven. Tijd om dat wintervel af te gooien, je bloedsomloop te stimuleren, je natuurlijke tint weer boven te halen, en plaats te maken voor de zon!

Let echter wel op met scrubs. Het kan even duren voor je gezicht voldoende hersteld is, en een te enthousiaste scrubber kan zo meer kwaad dan goed doen. Kies voor een zachte scrub, zeker als je een gevoelige huid hebt.

Scrub je huid ook zeker niet te vaak. Afhankelijk van je huidtype: een gevoelige huid scrub je eens in de 2 weken, een vette huid maximaal 2 keer per week. Zo exfolieer je dat wintervelletje zonder het te beschadigen!

TIP 2: SWITCH NAAR EEN LICHTERE GEZICHTSCREME

Waar de winter vraagt om dikke, rijke crèmes om je gezicht te voeden en hydrateren, schakel je in de lente beter over naar een lichte moisturizer.

We produceren meer talg in de lente, en daarom kan een te dikke gezichtscrème ervoor zorgen dat je poriën verstopt raken. Onderin dit artikel lees je hoe dat komt!

lente-huidverzorging

TIP 3: VERWELKOM DE ZON (MAAR WEES VOORZICHTIG)

Zat jij ook heel de winter te wachten op de eerste langere, zonnige dagen? Dan is het vast onweerstaanbaar om zoveel mogelijk tijd buitenshuis door te brengen. Die portie vitamine D is niet enkel goed voor je huid, maar doet ook wonderen voor je humeur en mentale gezondheid.

Pas wel op, want zelfs het zwakste lentezonnetje gaat gepaard met niet-te-onderschatten uv-stralen. Gebruik een crème met een goede uv-filter om je huid te beschermen.

TIP 4: ONTWAAK UIT JE WINTERSLAAP

… Maar blijf waken over je slaappatroon. Nu de dagen langer worden, is het misschien aantrekkelijk om toch wat langer op te blijven – en wordt een avondje stappen al gauw een nachtje uit. Niet enkel je lichaam maar ook je geest heeft nood aan voldoende slaap.

lente-huidverzorging

 TIP 5: BEWEEG EN TREK EROPUIT!

Beweging is cruciaal voor je bloedsomloop en stofwisseling. Nu het buiten warmer wordt, de zon langer opblijft, en planten weer in bloei komen te staan, is er geen excuus meer om je vrije dag op de zetel door te brengen.

Trek de wijde wereld in, neem een goede vriend(in) mee, en ga samen wandelen. Beter nog: ga op zoek naar een sport die je in de buitenlucht in groep kunt doen! Oh, en blijf je huid natuurlijk beschermen tegen uv-stralen.

TIP 6: HYDRATATIE EN VOEDING: OOK IN DE LENTE CRUCIAAL VOOR JE HUID

lente-huidverzorging

Wat je eet en drinkt beïnvloedt de uitstraling van je huid enorm. Kies voor voeding met anti-oxidanten, vitaminen en mineralen. Je weet wel, fruit en groenten! Met de juiste supplementen zorg je dat je ook van die moeilijk te verkrijgen voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt.

Voldoende hydrateren blijft ook doorheen dit seizoen cruciaal, en naarmate de dagen warmer worden, stijgt ook je nood aan vocht.

Bonustip: je lippen zijn de beste antennes wat hydratatie betreft. Zijn je lippen droog? Dan mag je er op rekenen dat je nood hebt aan extra hydratatie! Na een glas water of twee zien je lippen er dan ook meteen een stuk beter uit.

TIP 7: LENTEHORMONEN IN DE MIX

Onderzoek van het Wetenschappelijk Weizman Instituut wees uit dat het testosteronniveau van vrouwen piekt in de lente (en het testosteronniveau van mannen daalt). Bij mannen stijgt net de aanmaak van oestradiol (terwijl dat bij vrouwen in de lente daalt).

Testosteron beïnvloedt je talgproductie, wat zowel voor- als nadelen heeft. Wie al veel talg produceert, krijgt door extra testosteron al snel te maken met acne, waardoor een goede huidhygiëne ontzettend belangrijk wordt. Door je huid dagelijks te cleansen (bijvoorbeeld met een zachtaardige oliereiniger) voorkom je acnevorming.

Anderzijds kan extra talgproductie net in je voordeel spelen. Talg is een natuurlijke olie, en heeft voornamelijk een beschermende functie. Die extra dosis testosteron kan dus evengoed de reden zijn dat jouw huid van nature straalt in de lente!

Bij mannen kan die verhoogde oestradiolproductie evenzeer acnevorming in de hand werken. Tijdig maar niet overmatig cleansen luidt de boodschap!

LINKS NAAR BRONNEN EN CLAIMS

[1] http://bit.ly/3YXNgvU
[2] http://bit.ly/3S41IzX
[3] https://bit.ly/40ZIBuW

 

 

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *