Libido verhogen: 9 manieren om je sex drive aan te wakkeren

Het libido is een eindeloos complex iets. Je sex drive is dan ook niet enkel afhankelijk van fysieke factoren. Ook je geestelijk welzijn oefent een grote invloed uit op hoeveel zin je hebt in seks. In deze blog gaan we wat dieper in op wat het libido precies is, en hoe je het weer opkrikt.

WAT IS HET LIBIDO?

Het libido of de sex drive zijn termen die we gebruiken om de zin in seks uit te drukken. Je kunt er niet echt een numerieke waarde op kleven, maar je kunt fluctuaties in het libido wel ervaren.

Je libido wordt beïnvloed door drie belangrijke factoren:

 • Hormonen.
 • Hersenfunctie.
 • Aangeleerd gedrag.
libido

Aangeleerde houdingen tegenover seks oefenen een belangrijke invloed uit op het libido.

TE LAAG, OF NET TE HOOG?

Als we over het libido spreken, klinkt het soms alsof er een gouden regel is die bepaalt hoe hoog je libido moet zijn. Je zou zo veel keer per week of dag zin moeten hebben in seks, minstens zo veel keer per week moeten masturberen, en niet minder dan zoveel keer per week de liefde moeten bedrijven.

Gelukkig werkt het niet zo. Hoe hoog jou libido moet zijn, bepaal je in feite helemaal zelf. Wanneer kun je dan zeggen dat je libido te laag is? En wanneer is je sex drive te hoog? Wanneer je dat zelf zo ervaart!

Je libido kun je als te hoog beschouwen als…

 • Het je relaties, gezondheid of werk nadelig beïnvloedt.
 • Je hoge sex drive je relatie(s) bedreigt.
 • Je na de seks vaak geen voldaan gevoel hebt.
 • Je seks gebruikt om andere problemen te onderdrukken.

hoog-libido

Je libido kun je als te laag ervaren wanneer…

 • Je geen interesse (meer) hebt in masturberen.
 • Je bezorgd bent om je desinteresse in seks.
 • Je lage sex drive je relatie(s) in het gedrang brengt.

Let wel, er bestaat ook zoiets als aseksualiteit. Aseksuele mensen hebben doorgaans weinig tot geen interesse in seks (al bestaan er ook veel verschillende vormen van aseksualiteit). Vraag je je af of jij ook aseksueel bent? Deze test kan een eerste stap richting een antwoord zijn.

ZO WAKKER JE JOUW SEX DRIVE WEER AAN

Met deze tips helpen we je op weg om je libido te verhogen.

1. VERBETER DE RELATIE MET JE EIGEN LICHAAM

Zeker voor vrouwen geldt dat een slechte relatie met je eigen lichaam een domper is op je libido, maar ook mannen kunnen er onder lijden. Die relatie kan op heel wat manieren scheef gegroeid zijn. Misschien vind je jezelf niet aantrekkelijk. Misschien ken je je eigen lichaam niet zo goed. Misschien weet je niet wat je leuk vindt, of schaam je je voor wat je leuk vindt.

libido-zelfliefde

Ga op zoek naar manieren om die relatie met jezelf (en je lichaam) te verdiepen. Enkele voorbeelden:

 • Neem de tijd om (uitgebreid) te masturberen. Voor veel mensen geldt bovendien dat meer masturberen de zin in seks op termijn aanwakkert. Dubbel – of zelfs driedubbel – winst!
 • Experimenteer! Dat kan met een partner, maar ook met jezelf. Er is echt geen betere manier om te ontdekken wat je leuk vindt op het gebied van seks.
 • Geef jezelf, en meer specifiek je lichaam, wat vaker een compliment. Dat hoeft zeker geen oppervlakkig compliment te zijn. Wanneer je eigenbeeld iets is waar je mee worstelt, is dat vaak niet zo vanzelfsprekend. No shame, je bent daarin zeker niet alleen. Maar vergeet niet dat je lichaam je letterlijk in leven houdt. Zonder benen kon je niet lopen, zonder longen kon je niet ademen, … Toon je lijf wat dankbaarheid.
 • Luister naar je lichaam. Aandachtig luisteren is een van de beste manieren om je lichaam beter te leren kennen. Er zijn ontzettend veel technieken om dat luisteren te oefenen. Je kunt yoga inlassen in je dagelijkse routine, een bodyscan doen voor het slapen, mediteren, …

libido-yoga

2. FYSIEKE ACTIVITEIT

Sport stuurt letterlijk meer bloed naar je geslachtsdelen – waardoor je als vanzelf opgewonden wordt. Kan het efficiënter?

Daarnaast zorgt bijna elke vorm van fysieke activiteit voor een betere relatie met jezelf, minder stress en een beter humeur. Voldoende bewegen kan je bovendien helpen om je hormoonbalans te stabiliseren.

3. MAAK PLAATS VOOR (MEER) INTIMITEIT

… zowel met jezelf als met je partner. Manieren om de relatie met jezelf te verdiepen, hebben we hierboven kort beschreven.

Interpreteer intimiteit hier niet als iets puur lichamelijks. Ook openheid, eerlijkheid en kwetsbaarheid zijn enorm belangrijk voor een goede relatie. Tijdens de seks geef je jezelf letterlijk bloot (deels of volledig). Het is dan ook erg belangrijk dat je daar een veilig gevoel bij hebt. En dat gevoel van veiligheid creëren gebeurt niet enkel in de slaapkamer.

Er zijn erg veel manieren om die intimiteit te vergroten. Meer en vooral open communiceren is een belangrijke stap. Geef elkaar de aandacht die je verdient. Wees echt aanwezig als je samen tijd doorbrengt, en probeer elkaar steeds beter te leren kennen.

Ook fysiek kun je de intimiteit verhogen, zelfs zonder seks. Elkaar in de ogen kijken, knuffelen, handen vasthouden, … Ga op zoek naar wat jullie allebei fijn vinden.

libido-intimiteit

4. VERMINDER STRESS

Stress is een absolute domper op je libido. Niet enkel mentaal, maar ook hormonaal! Zeker langdurige en chronische stress kunnen je hormoonbalans helemaal in de war schoppen. En laat het nu net zo zijn dat je hormonen een ontzettend belangrijke rol spelen in je libido.

Je vindt hier alvast enkele tips om stress te verminderen.

5. VERLAAG DE PRESTATIEDRUK

Weinig dingen zijn meer nefast voor de intimiteit en het libido als de druk om te presteren. Voornamelijk mannen lijken hier veel last van te hebben. Door de druk op je schouders te verhogen, krijg je meer stress – precies wat je wilt vermijden als het om seks gaat.

Het is natuurlijk belangrijk om er voor te zorgen dat je partner zich ‘amuseert’ tijdens het vrijen. Maar laat het idee los dat die taak enkel en alleen de jouwe is.

libido

Hoewel het niet voor iedereen even vanzelfsprekend is, kan het enorm helpen die prestatiedruk bespreekbaar te maken. Enerzijds verhoog je daarmee de wederzijdse intimiteit, anderzijds haal je een deel van de druk van je schouders.

6. SLAAP VOLDOENDE

Ook je slaappatroon oefent invloed uit op je hormoonbalans. Daarnaast is je energiehuishouding van belang. Een gezond en regelmatig slaappatroon kan dus onrechtstreeks positieve gevolgen hebben voor je libido. Dat effect zou overigens het grootst zijn op vrouwen.

libido-slaap

7. SUPPLEMENTEER

Bepaalde planten kunnen je helpen je libido te verhogen. Een overzicht van enkele planten waarvan de inname de sex drive kan verhogen:

 • Panax ginseng. Deze plant staat bekend als een van de beste afrodisiaca ter wereld.
 • Tribulus terrestris. Een extract van tribulus terrestris kan een belangrijke bijdrage leveren aan het in stand houden van de testosteronproductie. De plant is dan ook vooral belangrijk voor het mannelijk libido.
 • Damiana. Deze plant wordt vaak gebruikt als ontspannend middel, en levert ook een bijdrage aan de sex drive.
 • Zoapatle. Ook bekend als Montanoa tomentosa zou voornamelijk invloed hebben op de prikkelbaarheid. Daarmee bedoelen we natuurlijk niet dat je er sneller chagrijnig van wordt – het gaat wel degelijk om seksuele prikkelingen.
 • Thaise of Zwarte gember. Deze plant wordt traditioneel gebruikt als afrodisiacum. Studies impliceren dat het effect het grootst is op vertraagde mannelijke orgasmes.

8. ZOEK (EN BESTRIJD!) EEN ONDERLIGGEND PROBLEEM

libido-relatietherapie

Zoals gezegd is het libido een erg complex gegeven. Het is dan ook heel goed mogelijk dat een laag libido aan een onderliggend probleem te wijten is. Zo zijn er bijvoorbeeld allerlei aandoeningen die van seks een pijnlijke ervaring maken.

Het hoeft zelfs niet per se te gaan om een aandoening die rechtstreeks invloed uitoefent op hoe je seks ervaart. Heel wat lichamelijke klachten maken dat seks misschien niet bovenaan je prioriteitenlijstje staat. Zo sta je met een buikgriep bijvoorbeeld niet te springen om een vrijpartij.

Ook mentale klachten kunnen roet in het eten gooien. Angststoornissen of depressies maken het bijvoorbeeld moeilijk om in de juiste stemming te komen.

Het is in die gevallen dan ook niet meteen aan de orde om eerst het probleem met je libido op te lossen. De prioriteit gaat naar het vinden en behandelen van het onderliggend probleem. Vaak komt je libido achteraf ook weer gewoon op z’n pootjes terecht.

9. PRAAT EROVER

Maak je je zorgen om je libido? Dan kan het zeker helpen om erover te praten. In eerste instantie natuurlijk met je partner. Door je partner op de hoogte te brengen, kan die zich ook aanpassen aan de situatie. Daarbij komt ook dat praten een van de eenvoudigste manieren is om de intimiteit in je relatie te verhogen.

Ook een gesprek met je arts of gynaecoloog kan een eerste stap in de goede richting zijn. Een arts kan mee op zoek gaan naar onderliggende problemen en gepaste oplossingen.

libido

LINKS NAAR STUDIES EN CLAIMS

[1] https://bit.ly/3eJXWMS
[2] https://bit.ly/3TxwLE6
[3] https://bit.ly/3s6cxWi

 

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *