Maca – voordelen, feiten en gebruik

WAT IS MACA?

Maca komt van de Peruviaanse lepidium meyenii plant. Hoewel ze niet tot dezelfde familie behoren, wordt maca ook wel eens de Peruviaanse Ginseng genoemd. In het Westen kennen we dit ingrediënt voornamelijk als poeder gemaakt van de wortel van de plant, maar in Peru wordt de plant ook gefermenteerd.

De bewoners van de Andes cultiveren de plant al duizenden jaren. Het is een van de weinige eetbare gewassen die je zonder al te veel problemen kunt telen op die hoogtes. De plant heeft een diep wortelstelsel, maar is bovengronds niet opvallend, laat staan groot. Waarschijnlijk is dit ook precies waarom maca het zo goed doet in de barre omstandigheden van het Peruviaans hooggebergte: met koude rukwinden steek je maar beter niet zo ver uit boven de grond.

Weetje: maca is familie van de radijs! 

Ondertussen wordt maca ook elders gekweekt – grotendeels dankzij de redelijk plotse populariteit en bekendheid van de plant.

De wortel van de plant is rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en aminozuren. Daarnaast bevat de wortel ook heel wat bioactieve stoffen, waaronder glucosinolaten en alkaloïden. Om de meeste effecten uit de wortel te halen, droog je de plant alvorens de wortel te koken. Een op commerciële schaal meer gebruikte optie is het maken van een extract uit de gedroogde wortel.

Maca

De maca plant thrivet op grote hoogtes.

VOORDELEN

Het gebruik van maca brengt heel wat voordelen met zich mee. Er wordt al heel lang vermoed dat het eten van de gedroogde wortel bijvoorbeeld voor meer energie zorgt, en dat het de mannelijke vruchtbaarheid verbetert.

Experimenten op proefdieren lijken die claims te bevestigen, maar er wordt nog volop wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect op mensen.

Anekdotisch bewijs (bewijs uit ervaring, maar nog niet wetenschappelijk vastgesteld) is er echter volop: de plant wordt zoals gezegd al eeuwen gebruikt. En met reden!

Maca geeft je meer energie

Altijd moe? Met maca zou dat wel eens verleden tijd kunnen zijn.

MEER ENERGIE

Studies wezen uit dat maca mogelijk een verhoging van je energie teweeg brengt. Hoe dat precies komt, en of dit voor iedereen in dezelfde mate het geval is, is nog niet helemaal duidelijk. Traditioneel werd de wortel, net als cocabladeren, gebruikt om hoogteziekte tegen te gaan – mogelijk hebben diezelfde bestanddelen die symptomen van hoogteziekte beperken ook een effect op onze energielevels.

VERBETERT HET HUMEUR

Naast meer energie zou maca je ook een beter humeur kunnen bezorgen. In hoeverre die effecten aan elkaar verbonden zijn, is nog onduidelijk.

Uit studies bleek alvast dat proefpersonen die gedurende enkele weken een supplement maca innamen bij zichzelf minder symptomen van angst en depressie waarnamen. Ze meldden zich energieker en beter gezind te voelen.

Maca verbetert het humeur

Heeft deze dame vanmorgen een macasmoothie gedronken? Wij denken alvast van wel!

VERBETERDE COGNITIEVE FUNCTIES

Hoewel maca hier traditioneel gezien niet voor gebruikt werd, kan het een positieve invloed uitoefenen op het geheugen en leervermogen van de mens. Meer recent passen Peruaanse ouders dit ook toe op schoolgaande kinderen. De effecten zijn volgens hen dan ook gunstig: kinderen die een extract of het poeder van de wortel innemen, verbeteren hun schoolprestaties.

Dit lijkt ook wetenschappelijk vastgesteld te zijn: zo verbetert het bijvoorbeeld bij muizen bepaalde cognitieve functies. Het effect op het geheugen is het grootst.

VERHOOGDE MANNELIJKE VRUCHTBAARHEID

Maca zou de beweeglijkheid van het sperma alsook het aantal zaadcellen verhogen. Bij experimenten op muizen leek het daarnaast voor een verbetering in de prostaatfunctie te zorgen.

Maca verhoogt de beweeglijkheid van het sperma.

Maca kan de beweeglijkheid van het sperma verhogen – en zo je vruchtbaarheid verhogen!

VERHOOGD LIBIDO

Ook de claims dat maca de sex drive of het verlangen naar seks verhoogt, worden nog onderzocht. De voorlopige resultaten blijken in ieder geval gunstig. Het effect zou het opvallendst zijn bij inname van een extract.

MENOPAUZE

De menopauze komt met een heel resem aan onaangename bijwerkingen. De studies naar het effect van maca op symptomen gelinkt aan de menopauze zijn beperkt, maar de resultaten zijn alvast veelbelovend.

Concreet zou de wortel stemmingswisselingen, slaapproblemen en zogenoemde ‘vapeurs’ verlichten. Het zou daarnaast ook een gunstige invloed kunnen hebben op het verlangen naar seks en vaginale droogheid bij vrouwen in de menopauze.

Maca: bescherming tegen UV straling

Zit maca binnenkort ook in zonnebrandcrème?

BESCHERMT DE HUID TEGEN UV-STRALEN

Een  laatst, misschien wel ietwat onverwacht voordeel van maca inname is de mogelijke bescherming tegen UV-straling. Vind je dit ingrediënt binnenkort terug in je zonnebrandcrème? Wie weet – maar het effect werd voorlopig enkel vastgesteld bij ratten die een extract van de wortel oraal innamen.

Daarnaast zou de wortel het herstelvermogen van de huid bevorderen.

DOSERING EN GEBRUIK

  • Je kunt de wortel in poedervorm aan je eten toevoegen, als extract gebruiken, of in supplementvorm innemen.
  • Een dosis van 1,5 tot 3,5 gram extract is doorgaans voldoende en veilig. Het effect van dosissen groter dan 3,5 gram is onvoldoende onderzocht.
  • Afhankelijk van de gewenste resultaten kan het effect na 2 tot 12 weken merkbaar worden.

RISICO’S EN BIJWERKINGEN

Maca - citrusvruchten

Ook op citrusvruchten werd MTCA teruggevonden. Het bleek een onschadelijk stofje.

Maca wordt al eeuwenlang zonder problemen gebruikt. De Westerse interesse in de plant daarentegen, is nog relatief nieuw: intens onderzoek is nog maar een kleine tien jaar bezig.

Bij een onderzoek naar de veilgheid van maca stootten wetenschappers op een gegeven moment op de aanwezigheid van MTCA. Er werd gedacht dat dit een toxische stof is. Later bleek dat deze stof ook op onder andere citrusvruchten voorkomt – en ronduit onschadelijk is.

Er zijn tot dusver geen gevaren gelinkt aan het innemen van maca – in Peru gebruiken ze het ondertussen al een tweeduizend jaar zonder problemen. Maar, ben je zwanger, geef je borstvoeding, heb je onderliggende aandoeningen of twijfel je? Dan raadpleeg je best je arts voor je maca inneemt.

 

LINKS NAAR STUDIES EN CLAIMS

 

[1] https://bit.ly/3AISv9e
[2] https://bit.ly/3CyDwQN
[3] https://bit.ly/3AJYafi
[4] https://bit.ly/3pGUowX
[5] https://bit.ly/3R4Z1MN

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *