Magnesiumtekort: 5 symptomen

Een magnesiumtekort is zodanig algemeen dat je misschien niet meteen stilstaat bij wat het impliceert. We gaan in deze blog dieper in op wat magnesium precies doet, hoe het kan dat zowat de helft van de wereld er te weinig van binnen krijgt, en hoe je een magnesiumtekort herkent. We sluiten naar goede gewoonte af met een positievere noot: wat kun je zelf doen om je magnesiumgehaltes op peil te houden?

magnesium-spinazie

Biologisch geteelde spinazie is een uitstekende bron van magnesium.

WAT IS MAGNESIUM

Magnesium is het vierde meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam. Enkel calcium, natrium en kalium zijn meer voorkomend. Magnesium speelt een belangrijke rol in meer dan 300 verschillende enzymsystemen, waaronder de aanmaak van DNA en energie.

Ongeveer 50 procent van het magnesium zit in onze beenderen. Zo’n 30 procent vind je terug in spieren. 19 procent zit in zacht weefsel, en minder dan 1 procent in het bloed.

Toch is een tekort aan magnesium iets wat heel veel mensen treft. Het zou wereldwijd om zo’n 10 tot 20 procent van de bevolking gaan, al wordt vermoed dat het echte aantal veel hoger ligt. In Amerika bijvoorbeeld lijdt 56 tot 68 procent van de populatie aan een magnesiumtekort. Maar… hoe kan dat?

Een deel van de oorzaak ligt in hoe we ons voedsel verbouwen.

  • Bepaalde essentiële voedingsstoffen – waaronder magnesium – verdwijnen sneller uit de bodem door het gebruik van bepaalde bemestingstechnieken.
  • Monocultuur (waarbij grote velden voor een enkel gewas worden gebruikt) zorgt voor het verder uitputten van de magnesiumvoorraad.
  • Sommige veelgebruikte pesticiden kunnen bijdragen aan de chelatie van mineralen. Door dit chelatieproces vermindert de aanwezigheid van mineralen zoals magnesium uit de bodem. Bijgevolg zijn ook de gewassen die in die bodem groeien minder rijk aan magnesium.
    magnesiumtekort-monocultuur

    Gigantische maisvelden: een uitstekend voorbeeld van monocultuur, Op zich een zeer praktische manier van gewassen verbouwen, maar met een duidelijke weerslag op de gezondheid van de mens en de planeet.

Daarnaast spelen onze eet- en leefgewoontes een rol.

  • Verwerkt en bewerkt voedsel bevat weinig magnesium, zeker in vergelijking met biologisch voedsel. Daarbij komt dat de meest gebruikte voeding (vlees, wit broodmeel en suiker) sowieso al minder dan 20 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bevat.
  • Door voedsel te koken of braden daalt het magnesiumpercentage van de voeding.
  • Het gebruik van medicatie zoals antibiotica, maagzuurremmers en middelen tegen hoge bloeddruk vermindert de absorptie van magnesium.

… En ook brute pech is een factor.

  • Een tekort aan vitamine D maakt het moeilijk om magnesium op te nemen. Nu is zo’n tekort aan vitamine D, zeker in Westerse landen, een heel vaak voorkomend probleem.
  • Naarmate je ouder wordt vermindert de absorptie van magnesium met tot 30 procent.

Hoe komt het dan dat dit tekort zo onder de radar blijft? Een vaak aangehaalde reden daarvoor is het ontbreken van voedingswetenschappen in medische opleidingen.

Hiermee willen we absoluut niet zeggen dat artsen geen goede opleiding genieten: het probleem zit ‘m in de focus van de opleidingen.

Gelukkig wint dit onderwerp sterk aan belang en interesse. Op termijn zou dit zich kunnen vertalen in meer aandacht voor voeding en het metabolisme in geneeskundige opleiding.

magnesiumtekort

Nog maar een reden om die witte boterham in te ruilen voor een sneetje bruin brood.

CHRONISCHE ZIEKTES WAARIN MAGNESIUM EEN ROL KAN SPELEN

Een magnesiumtekort heeft, volgens onderzoek, een mogelijke invloed op een hele waslijst aan aandoeningen en chronische ziektes.

  • Astma. Intraveneus toegediende magnesium lijkt de ademloosheid bij acute astma-uitbraken te verlichten.
  • Osteoporose. Magnesium draagt bij aan de botdichtheid. Vooral bij vrouwen in de menopauze is de botdichtheid vaak problematisch laag, waardoor osteoporose ontstaat.
  • Migraine. Uit studies is gebleken dat een oraal ingenomen magnesiumsupplement migraineklachten aanzienlijk verbetert. Zowel de frequentie, duur en intensiteit van de migraineaanvallen ging met meer dan 40 procent achteruit. Ook bij auramigraine verminderen de klachten bij een groot deel van de patiënten wanneer ze extra magnesium kregen toegediend.
  • Diabetes. Patiënten met zowel diabetes type 1 als diabetes type 2 scheiden magnesium te snel uit. Studies wezen uit dat supplementen met een hoge dosis magnesium een groot verschil maakten in zowel de ernst als frequentie van de diabetesklachten. Hoe langer de termijn waarop het supplement werd ingenomen, hoe beter de resultaten.
  • Depressies en angststoornissen. Zoals gezegd heeft magnesium een belangrijke rol in heel wat lichaamseigen processen. Een van die processen is het omzetten van tryptofaan naar serotonine, dat een belangrijke bijdrage levert aan onze mentale gezondheid. Al in 1921 werden de effecten van magnesium op depressie en angststoornissen bestudeerd. Het wordt dan ook aangeraden als hulpmiddel in het behandelen en voorkomen van depressies en angsten.
  • Hart- en vaatziektes. Ook in het ontwikkelen van hart- en vaatziektes kan magnesium een rol spelen. Zo draagt een magnesiumtekort bijvoorbeeld bij aan het verkalken van aders en het afvoeren van slecht cholesterol.
  • PMS. Ook bij PMS of premenstrueel syndroom kan magnesium verlichting bieden. Zo kan een supplement magnesium pijn en gemoedswisselingen terugdringen. Dit geldt overigens ook voor klachten verbonden aan de menopauze, zoals bijvoorbeeld opvliegers, overmatig zweten en vermoeidheid.

De lijst gaat maar door – en dit is nog maar een greep uit het overzicht van de aandoeningen die gelinkt zijn aan een magnesiumtekort.

magnesiumtekort-migraine-hoofdpijn

MAGNESIUMTEKORT: 5 SYMPTOMEN

Hoe weet je nu of je een magnesiumtekort hebt? Een bloedonderzoek brengt meestal al duidelijkheid over je magnesiumniveaus. Er zijn daarnaast een paar duidelijke symptomen die wijzen op een tekort aan magnesium.

1. KRAMPEN EN TRILLINGEN

Als je last hebt van een magnesiumtekort, is de kans groot dat je meer last hebt van krampen. Ook trillingen (bijvoorbeeld een tremor in rust of het ‘restless leg syndrom’) kunnen wijzen op een magnesiumtekort. ‘Spastische trekjes’ rond het oog, de neus of de mond zijn in veel gevallen ook te wijten aan een tekort aan magnesium.

magnesiumtekort-vitamine-d

Voldoende vitamine D krijgen door in de zon te gaan staan is in het Westen – zeker in de winter – niet echt mogelijk.

2. DEPRESSIE, IRRITATIE OF ANGST

Magnesium is essentieel voor onze mentale gezondheid. Hoewel problemen als depressie en angst veel verschillende oorzaken kunnen hebben, speelt een magnesiumtekort vaak een belangrijke rol in het ontstaan ervan.

3. VERMOEIDHEID

Omdat magnesium cruciaal is voor onze energiehuishouding, kan vermoeidheid (zelfs bij voldoende slaap) een symptoom zijn van een (nakend) tekort aan magnesium

4. HOOFDPIJN

Een magnesiumtekort heeft niet enkel invloed op het ontstaan van migraine. Ook gewone hoofdpijn kan wijzen op een tekort aan magnesium.

5. HARTRITMESTOORNISSEN

Een onregelmatige hartslag kan te wijten zijn aan een magnesiumtekort. Raadpleeg zeker een arts wanneer je hier last van hebt, want hartritmestoornissen kunnen ook op andere problemen wijzen.

HOE KRIJG JE VOOR VOLDOENDE MAGNESIUM BINNEN?

Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen om je magnesiumopname te verhogen.

  • Vermijd alcohol en nicotine. Het gebruik van alcohol zorgt ervoor dat magnesium sneller wordt uitgescheiden. Roken vermindert dan weer de concentratie van magnesium in het plasma.
  • Eet veel biologisch geteelde, rauwe groenten. Groenten uit polycultuur (waarbij meerdere gewassen door elkaar worden geteeld) zijn ideaal. Goede bronnen van magnesium zijn bladgroente, noten en volwaardige granen.
  • Gebruik een supplement dat magnesium bevat.
  • Zorg voor voldoende vitamine D. Vitamine D is essentieel voor de opname van magnesium. In deze contreien is het vaak heel moeilijk om voldoende vitamine D op te nemen gewoon door je huid bloot te stellen aan de zon. Je vindt vitamine D ook in vis, bepaalde groenten en paddenstoelen, of gewoon in supplementvorm.
  • Gebruik een magnesiumspray. Magnesium wordt zeer snel opgenomen door de huid. Zo’n spray brengt dan ook meteen verlichting bij krampen veroorzaakt door een magnesiumtekort. Bovendien helpt een magnesiumspray je lichaam ontspannen, waardoor je sneller in slaap valt. Ook bij restless leg syndrom brengt zo’n spray verlichting.

Heb je nog vragen over hoe je een tekort aan magnesium oplost? Of maak je je zorgen om je magnesiumniveaus? Spreek  er dan zeker over met je huisarts.

Magnesiumtekort-polycultuur

Kunnen we met polycultuur de balans van de aarde weer herstellen?

LINKS NAAR STUDIES EN CLAIMS

[1] https://bit.ly/3f6CtxK
[2] https://bit.ly/3qO8uxb

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *