Marine Collageen – Voordelen, feiten en gebruik

  • Naam: Marine Collageen
  • Wordt gebruikt in: BIYOMA Beauty Complex
  • Ook bekend als: Zeecollageen of vis collageen
  • In gebruik sinds: 1980
  • Wat is het? Een structureel eiwit van o.a. huid, haar, nagels, botten enz…
  • Wat beweert het te doen? Verstevigen en verjongen van de huid, haar, botten en versterken van de spieren
  • Is er onderzoek dat deze beweringen ondersteunt? Ja, er is veel klinisch onderzoek.

WAT IS COLLAGEEN?

Collageen is een algemene term die wordt gebruikt om een groep structurele eiwitten aan te duiden. Het vertegenwoordigt de belangrijkste structurele component van de huid, beenderen, ligamenten, pezen en kraakbeen en maakt tot 25% uit van het totale eiwitgehalte in ons lichaam.
Er zijn ongeveer 30 verschillende soorten collageen. Type I en type II collageen komen het meest voor en maken tot 90% uit van het totale collageen in het lichaam.
Het lichaam maakt collageen aan uit de aminozuren die in eiwitrijke voedingsmiddelen voorkomen, echter uit onderzoek is gebleken dat bij de collageensynthese vitamine C heel belangrijk is. Zonder deze vitamine verloopt het proces veel trager.

De term “collageen” is afgeleid van het Grieks en betekent “lijm”, daarom dat wetenschappers collageen ook vaak beschrijven als “de lijm die alles bij elkaar houdt”. Collageen geeft namelijk structuur aan onze huid, gewrichten, botten en het bindweefsel. De productie ervan in het lichaam bereikt een piek op de leeftijd van ongeveer 20 jaar en het proces neemt af vanaf de leeftijd van 30 jaar. Dit is het moment waarop de eerste tekenen van veroudering, zoals rimpels en het verlies van spiermassa, optreden. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop de collageenproductie kan worden gestimuleerd, en het innemen van collageen supplementen is er daar één van.

WAAROM MARINE COLLAGEEN?

Marine organismen zijn veelbelovende bronnen van collageen. Ten eerste zijn er geen beperkingen in het gebruik, er zijn geen meldingen van mogelijke overdraagbare ziekten, wat wel het geval is bij producten afkomstig van varkens of runderen, noch zijn er religieuze beperkingen. Zie ‘Collageen van de extracellulaire matrix van ongewervelde zeedieren en de medische toepassingen ervan’ van M. Azizur Rahman.

Ook wordt zeecollageen beter geabsorbeerd omdat de moleculen kleiner zijn dan die van runds- of varkenscollageen. Studies hebben deze kwestie reeds onderzocht en het is bewezen dat het collageengehalte in het bloed zeer snel stijgt na de inname ervan.

Een ander groot voordeel van zeecollageen is dat het afkomstig is van een duurzame bron. De fabrikanten van de supplementen halen dit collageen uit visgraten, huid, vinnen, koppen en schubben, die andere bedrijven waarschijnlijk als afval weggooien. Sommige soorten marine collageen worden ook gewonnen uit kwallen en zeesponzen. Het collageen uit vis is veruit de beste bron van marine collageen, net als het marine collageen dat bij BIYOMA wordt gebruikt.

MARINE COLLAGEEN IN DE GENEESKUNDE?

Door de unieke eigenschappen van collageen levert het een grote bijdrage in biomedische hulpmiddelen, huidimplantaten en nieuwe gezondheidstoepassingen, zoals cosmeticaproducten.
Marine collageen wordt veel gebruikt in de tandheelkunde, in het algemeen als membraan, bottransplantatiemateriaal, of als een middel voor lokale toediening en een hemostatisch middel.
Het collageen dat voor de lokale toediening van geneesmiddelen wordt gebruikt, heeft meestal de vorm van membranen.
Marine collageen is ook al gebruikt om bloedingen onder controle te houden. Een mengsel op basis van marine collageen wordt verwerkt en het kan gemakkelijk in de gewenste vorm worden gesneden en worden aangebracht op een bloedend oppervlak. Het absorbeert het bloed snel, waardoor een stolselachtige structuur ontstaat die het bloeden stopt.

GESCHIEDENIS VAN MARINE COLLAGEEN

Marine collageen is een relatief nieuw product op de wellness-markt, en het onderzoek naar de voordelen ervan is nog maar net begonnen. Toch zien de meeste onderzoeken naar marine collageen er veelbelovend uit. Zo is al aangetoond dat inname van marine collageen supplementen gedurende langere perioden niet alleen uitstekend is voor spierherstel na de training, maar dat het ook de gewrichten, het spijsverteringsstelsel, de spieren en de huid helpt te beschermen.

WAT DOET MARINE COLLAGEEN?

Wanneer men spreekt over collageensupplementen houdt men voornamelijk de collageenpeptiden in gedachten. Deze peptiden zijn een gehydrolyseerde vorm van collageen. Het hydrolysatieproces zorgt er namelijk voor dat het collageen in collageensupplementen makkelijker verteerbaar is.

Het lichaam verwerkt collageenpeptiden op dezelfde manier als elke andere voedingsstof. De dunne darm neemt de peptiden op, de collageenpeptiden komen in de bloedbaan terecht en in specifieke weefsels, zoals de huid, het gewrichtskapsel en het bindweefsel. In deze weefsels fungeren de collageenpeptiden op twee manieren; als bouwstenen van de cellen en als stimulatie bij de aanmaak van nieuwe collageenvezels.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN MARINE COLLAGEEN?

Zoals eerder vermeld, vertraagt de collageensynthese aanzienlijk bij het verouderingsproces van het lichaam. Het innemen van marine collageensupplementen is een eenvoudige en effectieve manier om het collageenniveau in uw lichaam te verhogen.

EEN GEHYDRATEERDE, SOEPELERE HUID

Vanwege zijn vermogen om de huid te herstellen, zoals is aangetoond bij tests op vrouwelijke vrijwilligers, wordt marine collageen steeds vaker gebruikt voor de ontwikkeling van cosmetische producten. Deze producten op basis van marine collageen hebben op het gebied van pH, vochtigheid en talg een vergelijkbaar effect op de huid als dierlijk collageen.

Er zijn talrijke klinische studies uitgevoerd die de doeltreffendheid en de voordelen van collageenpeptiden op de eigenschappen van de huid aantonen, denk hierbij aan hydratatie, elasticiteit en vermindering van rimpels. Daarom kan gehydrolyseerd collageen worden beschouwd als een belangrijk wapen in de dagelijkse strijd tegen huidveroudering. Zie de studie met resultaten ‘Een overzicht van de gunstige effecten van gehydrolyseerd collageen als voedingsstof op de huideigenschappen: Wetenschappelijke achtergrond en klinische studies’ van Sara Sibilla, Martin Godfrey, Sarah Brewer, Anil Budh-Raja, Licia Genovese.

GEZONDE GEWRICHTEN

Om wrijving te verminderen zijn de gewrichten in het lichaam omgeven door een gewrichtskapsel. Dit kapsel is glad, elastisch en sterk. Het is opgebouwd uit specifieke cellen, chondroicyten genaamd, die de synthese van collageen geleiden.
Het gewrichtskapsel is uiterst gevoelig voor trauma en moeilijk te genezen. Supplementen met marine collageen zouden de genezing van de gewrichten kunnen versnellen, echter slechts tot op zekere hoogte.

Een studie toonde aan dat de consumptie van collageensupplementen de gewrichtspijn met 43% verminderde en de gewrichtsmobiliteit met 39% verbeterde. Zie ‘Dagelijkse orale supplementatie met collageenpeptiden in combinatie met vitaminen en andere bioactieve stoffen verbetert de huidelasticiteit en heeft een gunstig effect op gewrichten en algemeen welzijn’ van Anna Czajka, Ewa M Kania, Licia Genovese en anderen.

STERKERE SPIEREN

Het lichaam verliest spiermassa naarmate het veroudert. Dit proces is deels verantwoordelijk voor de verminderde collageensynthese.
Onderzoek toont aan dat collageenpeptiden de spiergroei en het uithoudingsvermogen bevorderen, net als elk ander eiwitsupplement. Bovendien is aangetoond dat sommige soorten collageen essentieel zijn voor een normale spierregeneratie.

Bekijk de studies ‘Collageenpeptide supplementatie in combinatie met weerstandstraining verbetert de lichaamssamenstelling en verhoogt de spierkracht bij oudere sarcopenische mannen: een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek’ van Denise Zdzieblik, Steffen Oesser, Manfred W. Baumstark en anderen en ‘Collageen VI reguleert de zelfvernieuwing van satellietcellen en de regeneratie van spieren’ van Anna Urciuolo, Marco Quarta en anderen.

GEZOND SPIJSVERTERINGSSTELSEL EN BEHEERSING VAN DE EETLUST

De reden waarom marine collageen de spijsvertering helpt, is vanwege het ontstekingsremmende aminozuur glutamine. Uit één onderzoek bleek dat collageen uit koolvis helpt om een normale darmfunctie te behouden.

Marine collageen bestaat uitsluitend uit aminozuren. Deze aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten, en eiwitten geven een gevoel van verzadiging. Daarom kunnen collageensupplementen bijdragen tot een verminderde eetlust. Een uitgebreid onderzoek met resultaten ‘Gehydrolyseerd collageen – Bronnen en toepassingen’ van Arely León-López, Alejandro Morales-Peñaloza, Víctor Manuel Martínez-Juárez en anderen.

CONCLUSIE

Marine collageen kan een sterk wapen zijn tegen huidveroudering en het heeft duidelijk veel andere voordelen. Naast het verjongende effect op de huid en het verstevigen van gewrichten en spieren, kan het innemen van marine collageensupplementen ook bijdragen tot een gezondere spijsvertering, sterker haar en nagels en een verminderde eetlust.
Hoe dan ook is het ook belangrijk dit te combineren met een gezonde levensstijl: het eten van eiwitrijk voedsel, voldoende vitamine C inname, vermijden van stress en roken, en het beperken van blootstelling aan direct zonlicht.

TIPS VOOR DOSERING EN GEBRUIK

De aanbevolen inname kan variëren naar gelang van de specificiteit van het peptide en naar gelang van het gewenste gezondheidsvoordeel (versterking huid en nagels, gewrichten of spieren en botten). De suggestieve inname van collageenpeptiden reikt van 2,5 tot 15 g per dag. Deze hoeveelheden liggen onder het aandeel van 36% collageen dat in een studie is vastgesteld als adequate vervanging in een hoogwaardig eiwitdieet, zodat functionele collageenpeptiden in een standaardvoedingspatroon kunnen worden opgenomen met behoud van de onontbeerlijke aminozurenbalans. Zie het onderzoek ‘Significante hoeveelheden functionele collageenpeptiden kunnen in de voeding worden opgenomen met behoud van de onmisbare aminozuurbalans’ van Cristiana Paul Suzane Leser en Steffen Oesser.

RISICO’S EN BIJWERKING

Tot op heden zijn de bijwerkingen van collageensupplementen niet bekend, dus ze zijn veilig voor iedereen om te gebruiken. Ook is in vorige studie aangetoond dat zelfs aanzienlijk hoge innames geen vervelende bijwerkingen opleveren. Natuurlijk mensen met mogelijke allergiën voor vis of visproducten, zeecollageen moeten vermijden.

LINKS NAAR STUDIES EN CLAIMS

[1] https://bit.ly/3ns7Chl
[2] https://bitly.is/3njgbLj
[3] https://bit.ly/3neyssQ
[4] https://bit.ly/3l3DSEy
[5] https://bit.ly/3l3DSEy
[6] https://bit.ly/3toDLag
[7] https://bit.ly/3l246at
[8] https://bit.ly/3yS6wNS

WAARSCHUWING EN VOETNOTEN

* Deze claim is niet beoordeeld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Een voedingssupplement is geen vervanging van voedsel. Een gevarieerde en evenwichtige voeding is belangrijk. De EU-wetgeving verbiedt het maken van reclame voor voedingssupplementen (of de ingrediënten daarvan) in advertenties, tenzij dergelijke claims zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. Onze website verstrekt alleen algemene informatie die de beslissing van de lezer om voedingssupplementen te kopen en/of te gebruiken niet mag beïnvloeden. Als u een specifieke ziekte heeft of aanvullende medicatie of supplementen gebruikt, raadpleeg dan uw arts of apotheker voordat u nieuwe supplementen gaat gebruiken. De informatie in dit artikel is niet de persoonlijke mening van de auteur. Deze informatie is niet bedoeld om reclame te maken voor voedingsmiddelen of supplementen. Deze informatie mag niet worden opgevat als een aanbeveling voor behandeling of andere gezondheidsproblemen. Wij moedigen aan dat beslissingen met betrekking tot de persoonlijke gezondheid persoonlijk worden genomen, rekening houdend met verschillende bronnen van informatie. Als u onjuistheden opmerkt of opmerkingen, klachten of advies hebt over de verstrekte inhoud, kunt u per e-mail contact met ons opnemen.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *