TOP 6 Medicinale Paddenstoelen

  • Naam: Lion’s Mane, Reishi, Chaga, Cordyceps, Shiitake & Maitake
  • Wordt gebruikt in: BIYOMA Mushroom Complex
  • Ook bekend als: Top 6 medicinale paddestoelen: H. erinaceus, Ganoderma lucidum, Inonotus obliquus, Cordyceps sinensis, Inonotus obliquus en Grifola frondosa
  • In gebruik sinds: AD 300 (4e eeuw)
  • Wat zijn ze? Medicinale paddenstoelen zijn een natuurlijke adaptogene krachtpatser
  • Wat beweert het te doen? Het verhoogt de energie en ondersteunt de ademhaling, evenals het herstel door een verbeterde zuurstofopname en een evenwichtige reactie van het immuunsysteem.

ACHTERGROND

Paddenstoelen staan al lang bekend om hun verschillende gezondheidsvoordelen, en het gebruik van medicinale paddenstoelen dateert al van duizenden jaren geleden. Over de hele wereld werden verschillende soorten paddenstoelen gebruikt voor medicinale en spirituele redenen.

Vandaag de dag neemt het bewustzijn over functionele voeding toe, en dus ook de interesse in paddenstoelen. De moderne wetenschap bevestigt dat deze wonderbaarlijke superfoods zeer voedzaam zijn. Paddenstoelen behoren tot de taxonomische categorie van de basidiomyceten of ascomyceten, wat betekent dat ze hoge antioxiderende (ergothioneïne en glutathione) eigenschappen bezitten. Deze eigenschappen helpen oxidatieve stress te bestrijden. Maar ze bevatten ook antimicrobiële eigenschappen. Daarom ondersteunen paddenstoelen het immuunsysteem, en ondersteunen ze de algemene gezondheid met deze helende eigenschappen.

MEDICINALE PADDESTOELEN IN DE GENEESKUNDE

Paddenstoelen werden vroeger waarschijnlijk niet goed bestudeerd omdat ze vluchtig zijn. Voor wat het menselijk oog kan waarnemen, zijn ze slechts enkele dagen houdbaar. Bovendien is het al eeuwenlang algemeen bekend dat, hoewel sommige paddestoelen zeer heilzaam kunnen zijn voor menselijke consumptie, andere ons erg ziek kunnen maken of ons zelfs kunnen doden. En omdat de mens van het overlevingstype is, hebben we de neiging dingen te vermijden die slecht begrepen worden.

De laatste decennia worden er echter steeds meer studies naar medicinale paddestoelen verricht. Het is waarschijnlijk dat de relatie tussen microben en paddestoelen hen heilzaam maakt voor de mens. Zeker is dat schimmels chemische stoffen produceren die ook bij de mens werkzaam zijn. Deze chemicaliën zorgen ervoor dat onze beide soorten in het wild kunnen floreren. Bij de mens kunnen deze chemicaliën de reactie van immuuncellen moduleren. Daarom worden paddestoelen nu getest in verschillende kankeronderzoeken.

MEDICINALE PADDESTOELEN GESCHIEDENIS

Het gebruik van paddenstoelen als medicijn dateert van duizenden jaren geleden. Niet alleen Meso-Amerikaanse culturen zoals de Inca’s, Olmeken, Azteken en de Maya’s waren op de hoogte van de voordelen van deze superfoods, zelfs Griekse artsen schreven erover in hun medische dagboeken. Aziatische alchemisten die in de 5e eeuw actief waren, namen de paddestoelen in hun praktijken op, evenals de eerste volkeren van Noord-Amerika. Lion’s Mane bijvoorbeeld komt voor in de noordelijke wouden omdat deze soort graag groeit op de stammen van hardhouten bomen. Deze soort wordt al generaties lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Andere soorten die de Chinese geneeskunde graag gebruikt zijn de Reishi, Cordyceps, Shiitake, en Maitake soorten. Reishi paddenstoelen worden al zo’n 2000 jaar gebruikt door monniken en Chinese koningshuizen. De Cordyceps soort werd gebruikt door traditionele Chinese genezers, en ook in de Tibetaanse geneeskunde. De Shiitake soort wordt zowel in de Chinese als in de Japanse geneeskunde gebruikt. Lange tijd werd het zelfs beschouwd als het levenselixer. Een andere soort die kan worden gevonden in Japan, evenals in Noord-Amerika, is de Maitake soort.

De Chaga soort werd oorspronkelijk gevonden in een andere omgeving, die van Rusland. Pas sinds kort wordt deze soort in Finland gekweekt, op berkenboom.

Maar omdat de meeste van deze soorten moeilijk te kweken zijn buiten hun oorspronkelijke habitat, zijn paddestoelen lange tijd een raadsel gebleven voor de meeste mensen in de medische wereld. Vandaag de dag worden paddenstoelen overal onderzocht. Dankzij nieuwe testmethoden heeft de wetenschap al bewezen dat paddenstoelensoorten ten minste zo’n 150 nieuwe enzymen produceren. Dit is de reden waarom velen die deze soorten bestuderen, ze “de miniatuur farmaceutische fabriekjes van de natuur” noemen.

WAT DOEN MEDICINALE PADDESTOELEN? *

LION’S MANE

Deze soort wordt uitgebreid bestudeerd vanwege zijn neurogezonde chemicaliën, bèta-glucanen en antioxidanten. Als natuurlijke antioxidant voorkomt deze paddenstoel oxidatie en minimaliseert hij ontstekingen. Hij verbetert de productie van zenuwgroeifactor (NGF) en hersenen afgeleide neurotrofe factor (BDNF). Beide factoren helpen de hersencellen weerstand te bieden aan de gevolgen van stress en veroudering. *

REISHI

Deze soort stimuleert de witte bloedcellen, waardoor de immuunrespons toeneemt. Met grote hoeveelheden prebiotische polysacchariden stimuleert Reishi de groei van probiotische darmbacteriën. Het is vaak een onderdeel van kankertherapie programma’s en wordt gezien als een fantastische kwaliteit van leven booster. Het vermindert vermoeidheid, angst en depressie. *

CHAGA

De chaga paddenstoel is een rijke mix van heilzame voedingsstoffen. Hij bevat vitamine D, kalium, koper, magnesium, calcium, selenium, en aminozuren. In het lichaam, bestrijdt het oxidatieve stress. Chaga wordt in de traditionele geneeskunde gebruikt om ontstekingen te behandelen en het immuunsysteem te versterken.

CORDYCEPS

Bekend als “Himalaya goud,” wordt cordyceps gebruikt in de kruidengeneeskunde om de effecten van veroudering tegen te gaan, mentale focus te verscherpen, vermoeidheid te bestrijden en libido te stimuleren. Cordyceps heeft een positief effect op de bloedsomloop, de bloeddruk en de leverfunctie. *

SHIITAKE

Deze paddenstoel is een fabriek van chemische verbindingen. Hij bevat eritadenine, dat op natuurlijke wijze het cholesterolgehalte verlaagt. Hij bevat linolzuur voor de opbouw van spieren en botten en helpt bij gewichtsverlies. Hij bevat ook lentinan, dat chromosomale schade veroorzaakt door kankerbehandelingen helpt te genezen.

MAITAKE

Maitake paddenstoelen zijn rijk aan vitamine D en bevatten het koolhydraat D-fractie. Het is bekend dat het de aanmaak van immuuncellen stimuleert om kankercellen aan te vallen en de groei van tumoren te onderdrukken. Maitake paddenstoelen zijn gebruikt bij de behandeling van diabetes en atherosclerose.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN MEDICINALE PADDESTOELEN? *

ZE STIMULEREN HET IMMUUNSYSTEEM *

Reishi is in Azië bekend als een kruidengeneesmiddel voor een lange reeks toepassingen. Uit gegevens blijkt dat de positieve effecten op de gezondheid onder meer bestaan uit antikankereffecten, regulering van de bloedsuikerspiegel, antivirale, antioxidant- en antibacteriële effecten, bescherming tegen maag- en leverschade, alsmede modulatie van het immuunsysteem. Maar niet alleen Reishi is goed voor immuunmodulatie. De Maitake en Cordyceps soorten werden ook bestudeerd voor dezelfde reeks toepassingen.

Voorbeelden van studies kunnen worden geraadpleegd via de onderstaande link:

Shiitake wordt alom geroemd om zijn geneeskrachtige kwaliteiten. Dieetstudies stelden vast dat de consumptie van deze paddenstoel de menselijke immuunfunctie verbetert door de celeffectorfunctie te verbeteren, en dus nuttig is bij het voorkomen van gezondheidsproblemen.

Voorbeelden van studies kunnen worden geraadpleegd via de onderstaande link:

ZE ONDERSTEUNEN DE GEZONDHEID VAN DE HERSENEN EN DE COGNITIE *

Lion’s Mane is uitgebreid bestudeerd omdat deze soort neurotrofe eigenschappen bevat. Hierdoor kan de gezondheid van zenuwen en hersenen worden bevorderd door regelmatige consumptie. Deze eigenschappen zijn dus bijzonder nuttig bij het verouderingsproces en bij letsels.

Voorbeelden van studies zijn te raadplegen via onderstaande link:

ZE BESTRIJDEN ONTSTEKINGEN *

Chaga is bestudeerd voor zijn ontstekingsremmende voordelen. Kruidenmiddelen, zoals deze paddenstoel, vertonen veelbelovende effecten tegen een verscheidenheid van virale infecties. Vanwege zijn antivirale activiteiten wordt hij in studies zelfs beschouwd als een potentiële verbinding voor vaccins tegen SARS-virussen.

Een voorbeeld van een studie kan worden geraadpleegd via de onderstaande link:

De antivirale, ontstekingsremmende effecten van natuurlijke geneeskrachtige kruiden en paddenstoelen en SARS-CoV-2-infectie door Fanila Shahzad, Diana Anderson & Mojgan Najafzadeh:

TIPS VOOR DOSERING EN GEBRUIK VAN MEDICINALE PADDENSTOELEN

Verschillende soorten paddenstoelen hebben verschillende doseringen. Deze doseringen, evenals de soorten die je moet nemen, zijn afhankelijk van de reden waarom je paddenstoelen wilt consumeren. Daarom is de makkelijkste en meest effectieve manier om een combinatie van verschillende soorten te vinden, bij voorkeur de top zes paddenstoelen die hierboven in dit onderzoek zijn genoemd.

Gangbare doseringen van de volgende soorten zijn:

Lion’s Mane: 1 gram per dag
Reishi: 1,5 gram tot 9 gram gedroogde paddenstoel per dag
Chaga: 1 gram per dag
Cordyceps: 1 gram per dag

Biyoma’s Mushroom Complex heeft Chaga, Reishi, Maitake, Shiitake, Cordyceps en Lion’s Mane gecombineerd in één capsule die dagelijks met voedsel ingenomen dient te worden. Voor het beste resultaat wordt geadviseerd om gedurende de dag voldoende water te drinken bij inname van dit supplement.

Als u supplementen gebruikt voor een specifieke reden of om een specifieke ziekte te behandelen, is het raadzaam om een medisch expert te raadplegen.

RISICO’S EN BIJWERKINGEN

De meeste medicinale paddenstoelen worden zeer goed verdragen met weinig tot geen bekende negatieve bijwerkingen.

Het wordt echter geadviseerd om de Reishi soort niet langdurig (+ 3 maanden) te consumeren omdat er allergische reacties kunnen ontstaan. Mensen met een laag-oxalaat dieet of mensen die diabetische medicijnen gebruiken moeten met een medisch deskundige overleggen voordat zij chaga gaan gebruiken. Vanwege Cordyceps’ bloedverdunnende eigenschappen, moeten mensen met bloedstollingsziekten ook hun artsen raadplegen voordat zij supplementen met de paddenstoel gebruiken.

Wanneer u enige vorm van bijwerkingen ervaart, of wanneer u paddenstoelen consumeert terwijl u een ziekte of aandoening heeft, zwanger bent of borstvoeding geeft, raadpleeg dan uw arts of apotheker. Een arts of apotheker kan u medisch advies geven en u vertellen of het nemen van paddenstoelen supplementen voor u geschikt is of niet.

LINKS NAAR STUDIES EN CLAIMS

[1] https://bit.ly/2T0CwjJ
[2] https://bit.ly/3h2L1CO
[3] https://bit.ly/3qk34ZH
[4] https://bit.ly/3gOR2Eh
[5] https://bit.ly/3gSr1nT
[6] https://bit.ly/3j2u4eC
[7] https://bit.ly/3vP330L
[8] https://bit.ly/3xMOMmR
[9] https://bit.ly/3xGDaSe
[10] https://bit.ly/3dawPqy

WAARSCHUWING EN VOETNOTEN

* Deze claim is niet beoordeeld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Een voedingssupplement is geen vervanging van voedsel. Een gevarieerde en evenwichtige voeding is belangrijk. De EU-wetgeving verbiedt het maken van reclame voor voedingssupplementen (of de ingrediënten daarvan) in advertenties, tenzij dergelijke claims zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. Onze website verstrekt alleen algemene informatie die de beslissing van de lezer om voedingssupplementen te kopen en/of te gebruiken niet mag beïnvloeden. Als u een specifieke ziekte heeft of aanvullende medicatie of supplementen gebruikt, raadpleeg dan uw arts of apotheker voordat u nieuwe supplementen gaat gebruiken. De informatie in dit artikel is niet de persoonlijke mening van de auteur. Deze informatie is niet bedoeld om reclame te maken voor voedingsmiddelen of supplementen. Deze informatie mag niet worden opgevat als een aanbeveling voor behandeling of andere gezondheidsproblemen. Wij moedigen aan dat beslissingen met betrekking tot de persoonlijke gezondheid persoonlijk worden genomen, rekening houdend met verschillende bronnen van informatie. Als u onjuistheden opmerkt of opmerkingen, klachten of advies hebt over de verstrekte inhoud, kunt u per e-mail contact met ons opnemen.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *