Opgeblazen buik? Dit kun je er aan doen!

Een opgeblazen buik kan ontzettend vervelend zijn. Het kan voor heel wat lichamelijk ongemak zorgen, je nachtrust verstoren en je extra stress bezorgen. Misschien zit je zelfs wat minder goed in je vel. Maar wat veroorzaakt die opgeblazen buik? En hoe kom je er weer van af?

OORZAKEN OPGEBLAZEN BUIK

Een opgeblazen buik kan aan heel wat oorzaken te wijten zijn. Een overzicht van enkele veelvoorkomende aanleidingen.

  1. VOEDSELINTOLERANTIE

De eerste én meest voorkomende oorzaak van een opgeblazen buik: voedselintoleranties. Waar een voedselallergie voor acute en in sommige gevallen ernstige reacties zorgt, blijft een voedselintolerantie vaak langer onder de radar.

opgeblazen-buik-lactose

Wist je dat? Een groot deel van de volwassen bevolking is eigenlijk niet in staat melk en melkproducten te verteren.

Bij een voedselallergie wordt je immuunsysteem getriggerd. Er kunnen allerlei reacties optreden, zelfs wanneer je maar een klein beetje van het betreffende voedsel hebt binnengekregen. Jeuk, hoesten en een opgezwollen keel zijn maar een paar van de mogelijke symptomen. Kenmerkend is dat het om duidelijke, herkenbare reacties gaat. Het is dan ook meteen duidelijk dat je met een voedselallergie zit.

Een voedselintolerantie is enigszins subtieler. Je immuunsysteem reageert er niet op, en de symptomen zijn dan ook niet acuut. De symptomen komen trager op, het kan zelfs enkele uren duren voor je er iets van merkt. Daarom leg je vaak niet meteen de link tussen de reactie en de trigger: het voedsel waar je lichaam op reageert.

opgeblazen-buik-gluten

Een van de reacties van een voedselintolerantie is een opgeblazen buik. Maar hoe stel je intoleranties precies vast? Er zijn twee methodes.

  • Een eliminatiedieet. Hierbij vermijd je de voedselgroep waar je intolerant voor denkt te zijn, bijvoorbeeld zuivel of gluten. Eet gedurende 2 tot 6 weken niets uit die groep, en kijk of de symptomen verdwijnen. Na die periode kun je voedsel uit de groep langzaamaan herintroduceren. Kijk of de symptomen terugkomen.
  • Een voedingsdagboek. Houd bij wat je wanneer eet, van welke symptomen je last hebt, en wanneer ze zich voordoen. Na enkele weken kun je die informatie analyseren.

Een snelle en wetenschappelijk onderbouwde voedselintolerantietest is er helaas niet. Om echt zeker te zijn of je intolerant bent, zul je dus een van deze methodes moeten toepassen.

  1. MEDISCHE OORZAKEN

Er zijn heel wat medische aandoeningen waardoor je last kunt krijgen van een opgeblazen buik.

  • Prikkelbare darm syndroom.
  • Endometriose.
  • Maag- of darmontsteking.
  • Lever-, hart- of nieraandoeningen.
  • Luie maag.

Deze aandoeningen gaan gepaard met heel wat andere symptomen. Een dokter kan je aan de hand van je klachten doorverwijzen naar de juiste specialist.

  1. TE SNEL ETEN

opgeblazen-buik

Niet enkel wat je eet kan je een opgeblazen buik bezorgen. Ook het tempo waaraan je eet kan de boosdoener zijn. Wie snel eet, slikt vaak ook meer lucht in. Die lucht komt in je darmen terecht, en zorgt voor een opgeblazen gevoel.

Daarnaast is het ook mogelijk dat je te veel eet, net omdat je zo snel eet. Het kan zo’n 20 minuten duren voor je hersenen het signaal ontvangen dat je lichaam verzadigd is. Eet je erg snel, dan krijg je gemakkelijk veel meer voeding binnen dan je nodig hebt.

  1. TE WEINIG KAUWEN

Ook hoe je eet heeft invloed op de manier waarop je lichaam voedsel verwerkt. Als je niet voldoende kauwt op je voeding, hebben je maag en darmen na het eten meer werk te verrichten. Daardoor kan je buik uitzetten.

  1. CONSTIPATIE

Constipatie kan onder andere een gevolg zijn van een voedselintolerantie, dehydratatie, verkeerde voedingskeuzes en stress. Een logisch gevolg is natuurlijk een opgeblazen buik.

  1. HORMONEN

Heb je als vrouw een week voor je maandstonden last van een opgeblazen buik? Dan kan dat een gevolg zijn van PMS (premenstrueel syndroom). Andere symptomen van PMS zijn vermoeidheid, prikkelbaarheid en krampen.

opgeblazen-buik-menstruatie

Ook andere hormonale schommelingen kunnen een opgeblazen buik veroorzaken, bijvoorbeeld door…

  1. STRESS

Stress beïnvloedt je hormoonbalans enorm. Daarnaast kan stress ook een aanleiding zijn voor constipatie.

OPLOSSINGEN VOOR OPGEBLAZEN BUIK

Hoe kun je een opgeblazen buik verhelpen?

  1. PROBIOTICA

opgeblazen-buik-kombucha

Kombucha: een maf drankje (de basis van kombucha is een soort theeschimmel die ‘SCOBY’ wordt genoemd), maar oh zo gezond. En lekker!

Probiotica ondersteunen de balans en het functioneren van je darmflora. Je buik bevat een immens complex systeem van bacteriën die je helpen de nodige stoffen uit je voeding te halen. Een probiotisch supplement of probiotische voeding kunnen je spijsvertering verbeteren en de productie van gas verminderen.

Voorbeelden van probiotische voeding zijn:

  • Yoghurt.
  • Kefir en karnemelk.
  • Gefermenteerde voeding, bijvoorbeeld kimchi, miso of zuurkool.
  • Kombucha.
  1. SUPPLEMENT VOOR MAAG & DARMEN

Ook andere supplementen kunnen je maag- en darmfunctie ondersteunen. Zoek naar ingrediënten zoals gember, triphala en aloë vera. Digestion Complex ondersteunt bijvoorbeeld de spijsvertering en het metabolisme.

  1. BEWEGING

Beweging is niet enkel een uitstekende manier om je weerbaarheid tegen stress te verhogen, het zorgt ook voor meer flow in je lijf. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, of doe een zachte yogavorm om je opgeblazen buik te kalmeren. Ook bij constipatieklachten helpt beweging enorm.

opgeblazen-buik-wandeling

Opgeblazen buik? Een kwartiertje wandelen na het eten kan je spijsvertering op gang brengen.

  1. VOEDING

Je dieet heeft uiteraard invloed op je maag en darmen. Meer probiotische voeding kan een goede stap zijn richting een betere darmflora. Maar ook andere voedingskeuzes zijn cruciaal.

Eet je bijvoorbeeld veel zoute voeding, dan kan je lichaam een teveel aan water vasthouden, met een opgeblazen buik als gevolg. Kies voor licht verteerbare voeding en voldoende vezels. Om die gezonde voeding goed te kunnen verteren en afdrijven, zorg je ook voor genoeg hydratatie.

Water, maar ook (kruiden)thee kunnen een opgeblazen buik aanzienlijk verminderen. Groene thee en gemberwater helpen je metabolisme bovendien te versnellen.

  1. EETGEWOONTES

Het tempo waaraan je eet, hoe goed je kauwt, en wanneer je eet zijn ook bepalend. Trager eten en aandachtig kauwen helpen je lichaam bij de vertering. Ook voel je op die manier beter wanneer je voldoende gegeten hebt.

Wanneer je best eet, is afhankelijk van persoon tot persoon. Voor de een is periodiek vasten the way to go, voor de ander is het aangewezen om meer en kleinere porties doorheen de dag te nuttigen. Experimenteer, maar geef elk eetpatroon wel een aantal weken de kans. Zo kun je vaststellen of je klachten al dan niet verminderen.

opgeblazen-buik

WANNEER HULP INSCHAKELEN?

Wanneer je bezorgd bent om je klachten! Gaat je opgeblazen buik gepaard met pijn, (aanhoudende) constipatie, of andere zorgwekkende symptomen? Dan ga je best langs bij je huisarts.

LINKS NAAR STUDIES EN CLAIMS

[1] https://bit.ly/3eMZvdc
[2] https://cle.clinic/3DdSo72
[3] https://wb.md/3CG5Bny
[4] https://bit.ly/3VIvKdX

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *