Snacks en seks: de zin en onzin van afrodisiaca

Alright, we hebben het nog eens over seks – yes!

Iedereen zit wel eens in met zijn of haar libido en seksleven. Nu is seks (gelukkig) grotendeels uit de taboesfeer verdwenen. We kunnen er dus openlijk over praten, en zeker in onze contreien lijkt sex shaming op veel vlakken eerder de uitzondering dan de regel.

Goed nieuws voor ons libido, want hoe we over seks denken, speelt een ontzettend belangrijke rol in hoe we seks ervaren. Minder goed nieuws: het libido is ontzettend complex. Niet enkel je opvattingen over seks, maar ook je hormoonbalans, gemoed en fysieke gezondheid beïnvloeden je sex drive. Je levenslust… Je driftlust? Je goesting. Laat ons het daar bij houden.

In deze blog nemen we een duikje in de wereld van de afrodisiaca, de lustopwekkende middelen. Ze houden het midden tussen geestelijke en lichamelijke stimulantia, met hier en daar een middel dat ook de hormoonbalans beïnvloedt.

Maar wat is er nu eigenlijk van waar? In hoeverre kun je op een afrodisiacum vertrouwen als het gaat om het aanwakkeren van je libido?

WAT IS EEN AFRODISIACUM

Geboorte-Van-Venus-door-Sandro-Botticelli

De Geboorte Van Venus door Sandro Botticelli. Bron: website van het Uffizi, waar het werk te bezichtigen is.

De naam afrodisiacum komt van het Griekse woord ἀφροδισιακόν (‘afrodisiakon’), grofweg vertaald als ‘betreffende Aphrodite’. Aphrodite was, onder meer, de Godin van de liefde en de vruchtbaarheid.

Net als andere Griekse Goden en Godinnen werd Aphrodite min of meer overgenomen door de Romeinen. Van hen kreeg ze de naam Venus, waar het woord venusheuvel weer van afgeleid is. Dat terzijde.

Een afrodisiacum is een voedingswaar dat de ‘liefde opwekt’. Je krijgt er, plat gezegd, zin van in seks. Het kan om een lustopwekkend kruid gaan, maar evengoed om groenten, fruit, vlees- en viswaren.

DIEP IN DE ZEE

Oesters, mosselen en andere zeevruchten zijn misschien wel de best gekende lustopwekkers. Ze staan er alleszins al eeuwen om bekend, zeker in onze contreien. Casanova, ’s werelds meest bekende minnaar, zou bijvoorbeeld bakken vol oesters naar binnen hebben gewerkt. Wanneer hij niet bezig was met de liefde bedrijven, natuurlijk. Of misschien ook tijdens het vrijen – wie weet.

Maar wat klopt daar nu precies van? Maakt het eten van zeevruchten je beter in seks? Word je er opgewonden van?

seks-zeevruchten

ZINK

Een oester bevat gemiddeld 5,5 milligram zink, ongeveer de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Volgens bepaalde studies zou zink daadwerkelijk bijdragen aan de productie van testosteron. Er is zelfs wat bewijs dat zink ook de vrouwelijke sex drive zou aanwakkeren.

Ook zou het goed kunnen dat zink de productie van dopamine onderhoudt. Doorgaans is seks een stuk leuker als je goed gezind bent (no judgment als voor jou het tegenovergestelde geldt, iedereen heeft minstens een keer zijn of haar frustraties weg geneukt), dus ook op die manier zouden oesters kunnen bijdragen aan je libido.

Het is goed mogelijk dat zink het imago van de oester als afrodisiacum ondersteunt.

OMEGA 3

Zeevruchten zijn een uitstekende bron van omega 3, een belangrijk vetzuur dat onder meer bijdraagt aan de bloedtoevoer. Bloed dat, onder meer, in je genitaliën terecht kan komen.

ASSOCIATIE

Hoewel zowel zink als omega 3 bijdragen aan je fysieke (en potentieel ook je mentale) gezondheid, is het weinig waarschijnlijk dat dat alleen voor opwinding zorgt.

Meer waarschijnlijk is het effect van associatie. Want laat ons eerlijk zijn, een oester lijkt (toch minstens een beetje) op een vagina. Een oester leegslurpen doet dan ook onverbiddelijk denken aan cunnilingus – beffen, in de volksmond.

Wat dan met garnalen? Dat mag je zelf uitvissen.

seks-afrodisiacum-zeevruchten

SPAANSE VLIEG

Spaanse vlieg is nog zo’n afrodisiacum dat al eeuwen in verkoop is. Tegenwoordig worden allerlei verschillende varianten op dit middeltje verkocht. Het gaat echter al lang niet meer om een pure vorm het oorspronkelijke product. Gelukkig ook, maar daarover later meer.

In veel instanties gaat het gewoon om een oplossing, met vitamine C als belangrijkste ingrediënt. Niet ongezond, maar waarschijnlijk ook zonder merkwaardig effect op je libido.

Echte Spaanse vlieg bevat(te) enkel cantharidine, een stof die afgescheiden wordt door bepaalde keversoorten. Het gaat dus niet om een afscheiding van (Spaanse of andere) vliegen, zoals de naam doet vermoeden, maar om een soortfamilie met zo’n 1500 verschillende kevers.

seks-spaanse-vlieg-libido

HOE WERKT CANTHARIDINE?

Cantharidine was beschikbaar in vloeibare vorm, maar werd ook in poedervorm verkocht. In grote dosissen is cantharidine dodelijk. Inname van een (zeer) kleine hoeveelheid cantharidine is niet dodelijk, maar wel giftig.

Hoe (echte) Spaanse vlieg precies werkt? Bij excretie (het uitplassen van de stof) irriteert het de urineleider. Die irritatie zorgt op zijn beurt voor een verhoogde bloedtoevoer en dus ook… erecties.

Leuk, maar weinig relevant weetje: cantharidine werd in het verleden gebruikt als urineafdrijver. Naast seks ging ook het plassen vermoedelijk iets beter na inname. Tenzij je de pijp uit ging, natuurlijk.

DODELIJKE DOSIS

De grens tussen een niet-dodelijke en een dodelijke dosis cantharidine is erg klein. In bepaalde beschikbare vormen van Spaanse vlieg of ‘Spanish Fly’ zit nog een sterk verdunde portie van de stof. Niet gevaarlijk dus. De werking? Die is hoogstwaarschijnlijk verwaarloosbaar.

Je kunt Spaanse vlieg (of toch de legaal verkrijgbare, verdunde variant) gerust gebruiken om een stomende nacht aan te wakkeren. Ben je helemaal niet in de stemming? Dan kun je zo’n flesje achterover slaan zonder er iets van te merken.

Of het gebruik van die verdunde varianten volledig risicoloos is, is niet duidelijk. Het gaat om een stof die je, in grote dosissen, het leven kan kosten.

Wees dus steeds voorzichtig met het gebruik ervan.

seks-libido-afrodisiacum

Een (hevige?) erectie… maar mogelijk je laatste.

HOF VAN EDEN: LUSTOPWEKKENDE KRUIDEN EN PLANTEN

In de kruidentuin vind je ook al eens iets leuks, bijvoorbeeld een lustopwekkende plant, of een erg opwindend kruid.

TRIBULUS TERRESTRIS

Een extract van tribulus terrestris kan je seksleven op allerlei manieren aanwakkeren. Studies hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat het extract erectiestoornissen kan verminderen. Meer over dit kruid lees je hier.

GINKO BILOBA

Ginko Biloba wordt al eeuwen gebruikt in de oosterse geneeskunde. De plant bevat terpeenlacton, een stof die het libido op twee manieren kan stimuleren:

  1. Het stimuleren van bepaalde chemische reacties in de hersenen die gelinkt zijn aan de voortplanting.
  2. Het stimuleren van bloedtoevoer (naar de genitaliën).

seks

GINSENG

Ook met Ginseng zou je je seksleven een duwtje in de rug kunnen geven. Studies suggereren onder meer dat een Ginsengextract de aanmaak van sperma bevordert en de kwaliteit van het sperma verbetert. Het ontbreekt daar echter nog aan voldoende wetenschappelijk bewijs.

MACA

seks

Good vibes, of good vibes – why not both?

Ook maca zou als afrodisiacum kunnen dienen. Bij studies op ratten was het effect alvast duidelijk. Op uitgebreide studies op mensen is het nog even wachten.

GOOD VIBES

Hoe je het ook draait of keert, een afrodisiacum is hoogstwaarschijnlijk niet de meest efficiënte manier om de gezelligheid in je slaapkamer op te drijven. Wat wel helpt? Goede vibes, joh. Of die nu afkomstig zijn van de ‘klik’ tussen jou en je partner(s), of een seksspeeltje, maakt misschien niet zo bijzonder veel uit.

LINKS NAAR STUDIES & CLAIMS

https://bit.ly/3TChNNi
https://bit.ly/3SxEn8A
https://bit.ly/3gLpEcK

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *