Zo kom je snel van een verkoudheid af

Last van een verkoudheid? Je bent zeker niet de enige. Tijdens de herfst en winter verspreiden verkoudheden zich als vuur over droog gras. Voorkomen is beter dan genezen, maar als je toch een verkoudheid te pakken krijgt, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk van af. Enkele uitstekende tips om je herstelproces te versnellen, en een nieuwe verkoudheid te voorkomen!

VERKOUDHEID OF GRIEP?

Heb je last van…

 • Keelpijn
 • Een verstopte neus en/of een loopneus
 • Niezen
 • Hoest
 • Pijn aan je sinussen
 • Waterige ogen?

Dan heb je waarschijnlijk te maken met een verkoudheid. Zo’n verkoudheid kan tot 10 dagen aanslepen. Heb je 10 dagen later nog last van je symptomen? Dan kan er iets anders aan de hand zijn. Ga in dat geval voor de zekerheid even langs de huisarts.

Heb je ook last van…

 • Koorts
  Koude rillingen
  Spierpijn
  Hoofdpijn
  (Droge) hoest?

Dan heb je waarschijnlijk de griep. Hoewel een verkoudheid ook voor complicaties kan zorgen, is de kans bij griep wat groter.

verkoudheid-of-griep

WANNEER NAAR DE DOKTER?

Als je de griep hebt, ga je best even langs de huisarts. Die kan nagaan hoe ernstig je griep is, en indien nodig medicatie voorschrijven. Ook een verkoudheid kan wijzen op een onderliggend probleem. Zeker wanneer je last hebt van een diep zittende hoest kan er iets ernstiger gaande zijn.

Duurt je verkoudheid langer dan 10 dagen? Dan is het ook aan te raden om je dokter een bezoekje te brengen.

VERKOUDHEID SNEL GENEZEN

Verkoudheden zijn erg vervelend. Ze gaan doorgaans gelukkig wel redelijk snel voorbij. Met deze tips verlicht je de symptomen, en kom je snel van je verkoudheid af.

verkoudheid-rust

RUST

Door voldoende te rusten, geef je je lichaam de kans om te genezen. Neem, als het kan, een paar dagen vrij of vraag om ziekteverlof. Daarmee doe je jouw collega’s ook een plezier, want een verkoudheid verspreidt zich gemakkelijk. Probeer wat extra te slapen of kijk een film in bed.

Kun je niet thuis blijven van je werk? Doe het dan rustig aan, en zorg ook op het werk goed voor jezelf. Beperk inspanningen eens je thuis bent, en blijf tijdens het weekend zoveel mogelijk binnen. Een korte wandeling kan deugd doen.

Wanneer je niet goed slaapt door je verkoudheidssymptomen, kan een extra hoofdkussen wonderen doen. Vaak is een neusverstopping een stuk vervelender ’s nachts. Door je hoofd een stukje hoger te leggen, verbeter je de afvoer van slijmen.

TIP: Is een boek lezen beter dan een film kijken als je ziek bent? Een boek lezen vergt meer energie en inspanning dan een film kijken. Bovendien is het vaak moeilijk om je aandacht bij het boek te houden als je ziek bent. Je zet dus beter even een film op. Houd het boek bij tot je weer beter bent!

HYDRATEER MET DEZE DRANKJES

Hydratatie is, naast rust, de beste manier om van je verkoudheid af te komen. Voorzie je lichaam van voldoende vloeistof. Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot water. Probeer ook eens een van deze drankjes:

Warme kruidenthee met honing en citroen
Gemberwater
Warm appelsap
Bouillon
Groene thee

verkoudheid-thee

Vermijd alcohol, koffie en andere dranken die cafeïne bevatten. Dat soort drankjes is namelijk dehydraterend. Ook zwarte thee vermijd je best, die theesoort bevat meer cafeïne in dan groene thee.

MAAK JE NEUS VRIJ

Een verstopte neus is wellicht het vervelendste symptoom van een verkoudheid. Zeker ’s nachts zorgt een verstopte neus voor heel wat ellende. Er zijn verschillende manieren om je neus vrij te maken.

 • Snuit je neus. Spreekt voor zich natuurlijk. Gebruik zachte zakdoeken om te vermijden dat je je neus openhaalt bij veelvuldig snuiten
 • Stoom. Zet de waterketel op en giet het kokend water in een kom. Doe een handdoek over je hoofd, en hang met je hoofd boven het hete water. De stoom zorgt ervoor dat vastzittend slijm weer loskomt. Achteraf even snuiten, en je neus is weer vrij!
 • Netipot. Een keer per dag je netipot gebruiken kan wonderen doen. Zorg er wel voor dat je de netipot na gebruik goed reinigt. Het duurt vaak even voor je het gebruik onder de knie krijgt. In dit filmpje leer je hoe je dat precies doet. Let wel! Gebruik nooit kraantjeswater voor je netipot. Gebruik gedestilleerd of gekookt en afgekoeld water.

VERLICHT KEELPIJN

Je neus vrijmaken helpt vaak enorm om een pijnlijke keel te verlichten. Vaak raakt je keel geïrriteerd wanneer die constant loskomend snot en slijm te verduren krijgt. Hete dranken, een lepel honing of een zuigtablet helpen je een handje.

SOEP

verkoudheid-soep

Kippensoep wordt al eeuwen gebruikt om verkoudheden en andere ziektes te bestrijden.

TIP: Een veganistisch alternatief op kippensoep? Groentebouillon met veel look, peper en eventueel wat kurkuma!

VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN

Naast hoestsiroop en zuigtabletten zijn er nog wat medicijnen die je zonder voorschrift kunt gebruiken.

Vlierbessiroop.
Paracetamol, met mate.
Neusspray.
Echinacea zou voornamelijk geschikt zijn in de vroege stadia van je verkoudheid.

Neem je andere medicatie, of heb je onderliggende aandoeningen? Dan is het aangewezen om je arts te raadplegen voor je een van deze middelen gebruikt. Zeker met kinderen is het oppassen geblazen. Ga met ziek kinderen steeds even langs je huisarts.

VERKOUDHEID VOORKOMEN

De beste manier om te vermijden dat je ziek wordt, is het verhogen van je weerstand. Met deze tips kom jij het najaar door zonder ziek te worden!

verkoudheid

LUCHTBEVOCHTIGER

Droge lucht zorgt ervoor dat je neus uitdroogt. En een droge neus is minder weerbaar voor microben.

Door je slijmvliezen van voldoende vocht te voorzien (deels door voldoende te hydrateren, deels door de lucht te bevochtigen) ondersteun je hun functie: het opvangen en afvoeren van ziekmakers in de lucht!

HYGIËNE

Na corona weten we het allemaal wel: handen wassen, van je neus en mond afblijven, geen bekers delen, en veel aangeraakte oppervlakken regelmatig desinfecteren.

VERMIJD STRESS

Stress haalt je weerstand drastisch omlaag. Zorg voor voldoende ontspanning, en tref andere maatregelen om de invloed van stress te beperken. Vermijd onnodige stress waar mogelijk.

BEWEEG VOLDOENDE

verkoudheid-beweging

Bewegen is een van de beste manieren om de invloed van stress te beperken. Daarnaast zorg je met voldoende beweging voor een goed functionerend lichaam. Onderzoek suggereert dat regelmatig beweging ook een positief effect heeft op de werking van je immuunsysteem.

GEZONDE VOEDING

Deze spreekt een beetje voor zich, maar zorg voor voldoende gezonde voeding. Vitamines, vezels en eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam goed functioneert – en dus ook je weerstand.

Betekent dat nooit meer pizza of frieten? Absoluut niet. Het gaat hier niet zozeer om je gewicht (hoewel ook zwaarlijvigheid kan bijdragen aan een slechter functionerend immuunsysteem). Het is belangrijker dat je vaak gezond eet dan dat je nooit ongezond eet.

Af en toe een portie frieten kan dus geen kwaad, zolang je ook een flinke dosis fruit en groenten binnenkrijgt.

RUST

Voldoende slapen is, net als voldoende bewegen, cruciaal voor een goede gezondheid. Je boost je immuunsysteem en vermindert de fysieke en mentale impact van stress. De gemiddelde mens functioneert optimaal met 7 tot 9 uur slaap per nacht.

verkoudheid-slapen

SUPPLEMENTEER

Tot slot kun je ook supplementen innemen om je immuniteit te ondersteunen. Let wel: een supplement is nooit een alternatief op een gezonde levensstijl. Als je niet voldoende gezonde voeding binnenkrijgt, niet regelmatig beweegt en niet genoeg slaapt, heeft een supplement niet zo veel zin.

Onder meer supplementen met vitamine D, vitamine C, zink en Panax Ginseng kunnen bijdragen aan de werking van je immuunsysteem. In ons aanbod vind je…

LINKS NAAR STUDIES EN CLAIMS

[1] https://bit.ly/3D1PDnT
[2] https://mayocl.in/3DpyRQT
[3] https://bit.ly/3f0jLYU
[4] https://bit.ly/3N71JAL
[5] https://bit.ly/3D1VKZx

 

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *