Vitamine C – voordelen, dosering en bronnen

 • Naam: Vitamine C
 • Wordt gebruikt in: BIYOMA Vitamine C-Complex
 • Ook bekend als: ascorbinezuur of ascorbaat
 • In gebruik sinds: werd ontdekt in de jaren 1920
 • Wat is het? Een effectieve antioxidant in biologische systemen
 • Wat beweert het te doen? Het voorkomt en behandelt scheurbuik
 • Is er onderzoek dat deze beweringen ondersteunt?
 • Ja, er is veel klinisch onderzoek.

Sommige claims zijn wetenschappelijk bewezen, terwijl andere nog worden bestudeerd. Ons onderzoek heeft aangetoond dat vitamine C van onschatbare waarde is voor het menselijk lichaam.

ACHTERGROND

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die te vinden is in vers fruit, bessen en groenten. En hoewel veel dieren hun eigen vitamine C maken, kunnen mensen dat niet. Slechts enkele andere zoogdieren, naast de mens, kunnen hun eigen vitamine C niet aanmaken, zoals: apen, apen, vleermuizen, cavia’s… Daarom zijn deze dieren in het nadeel omdat een tekort aan de vitamine ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Dat is de belangrijkste reden waarom de vitamine werd ontdekt: als gevolg van een veel voorkomende ziekte, scheurbuik genaamd, in de tijd dat de mens lange zeereizen moest maken en verstoken was van vers fruit en groenten.

De mensen wisten dat fruit een middel tegen scheurbuik was, lang voordat ze wisten dat vitamines bestonden. Op grond van die kennis bestudeerde de Pools-Amerikaanse wetenschapper Casimir Funk de bestanddelen van bepaalde vruchten die de ziekte bij mensen voorkwamen. Hij gebruikte het woord “vitamine” voor het eerst in 1912 om iets aan te duiden dat aanwezig is in voedsel en dat essentieel is voor de gezondheid.

Voedingsmiddelen die vitamine C bevatten zijn citrusvruchten, kiwi’s, guave, broccoli, spruitjes, paprika’s en aardbeien. Het is belangrijk om een verscheidenheid aan vitamine C-bevattende voedingsmiddelen op te nemen in iemands dagelijkse voeding, omdat het menselijk lichaam slechts een zeer kleine hoeveelheid van de vitamine opslaat en niet in staat is om deze zelf aan te maken. Langdurig bewaren of koken kan het vitamine C-gehalte in voedingsmiddelen verminderen.

VITAMINE C IN DE GENEESKUNDE

Al in 1747 werden de effecten van vitamine C – of beter gezegd de effecten van een vitamine C-tekort – op het menselijk lichaam bestudeerd. In die tijd waren artsen als James Lind de eersten die onderzoek deden naar voedingsmiddelen die vitamine C bevatten. Lind was arts bij de Britse Royal Navy. Hij deed zijn onderzoek tijdens een lange reis op zee. Tijdens zijn studie gaf hij bepaalde bemanningsleden citroensap naast hun normale maaltijden, terwijl anderen alleen hun normale maaltijden kregen. Zijn studie was de eerste die aantoonde dat citroenen een in die tijd zeer bekende ziekte, scheurbuik genaamd, voorkwamen. Maar zijn wijsheid werd pas vele jaren later door de massa opgemerkt.

Tegenwoordig is de medische wereld zich ervan bewust dat vitamine C bemiddelt bij een aantal essentiële biologische functies, zoals wondgenezing en collageen-synthese. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot een verminderde collageensynthese en een ernstige ziekte, die scheurbuik wordt genoemd. De vitamine werkt ook als een antioxidant die het lichaam beschermt tegen oxidatieve stress door elektronen af te staan aan zowel enzymatische als niet-enzymatische reacties.

GESCHIEDENIS VAN VITAMINE C

Vitamine C werd in wezen ontdekt in 1912 en voor het eerst geïsoleerd in 1928. Rond de jaren 1930 scheidde een Hongaars onderzoeksteam vitamine C voor het eerst uit voedsel en toonde aan dat het een zuur was. Rond diezelfde tijd slaagden Britse chemici erin de vitamine met succes te synthetiseren. Vitamine C was dus de allereerste door de mens gemaakte vitamine. Een van de Britse scheikundigen, Norman Haworth genaamd, won zelfs de Nobelprijs voor Scheikunde in 1937 voor zijn werk met de vitamine. Vanwege het belang van de vitamine voor het menselijk lichaam, staat vitamine C op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Tegenwoordig is vitamine C ook te vinden in verschillende plantenextracten zoals acerola-extract, rozenbottel-extract, camu camu-extract en citrusbioflavonoïde-extract. Al deze extracten worden gecombineerd in het Vitamine C Complex om het immuunsysteem een boost te geven.

WAT DOET VITAMINE C?

Vitamine C is niet alleen een essentiële voedingsstof die betrokken is bij het herstel van weefsel, maar is ook nodig voor de werking van verschillende enzymen, zoals de enzymatische productie van bepaalde neurotransmitters. Deze vitamine beschermt (zoals eerder vermeld) het lichaam ook tegen oxidatieve stress, omdat hij in levende organismen als antioxidant fungeert. Dit betekent dat de vitamine een deel van de schade blokkeert die door vrije radicalen in het lichaam wordt veroorzaakt. Deze vrije radicalen worden aangemaakt wanneer het lichaam voedsel afbreekt, wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan rook of luchtvervuiling, of wanneer het wordt blootgesteld aan ultraviolet licht van de zon of aan straling. Vrije radicalen kunnen een rol spelen bij kanker, hartziekten en aandoeningen als artritis. De vitamine is dus essentieel voor de werking van het immuunsysteem.

Vitamine C regelt ook de aanmaak van collageen in het bindweefsel van dieren. De vezels en eiwitten die dat soort weefsel vormen (nodig voor huid, slijmvliezen, vliezen, ligamenten, pezen, botten en tanden) zorgen voor een stevige maar soepele structuur. Daarom is vitamine C van cruciaal belang voor de wondgenezing en het voorkomen van bloedingen uit de haarvaten. Het helpt ook bij de opname van ijzer door het lichaam.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN VITAMINE C? *

HET VERSTERKT HET IMMUUNSYSTEEM *

Vitamine C staat erom bekend de productie van witte bloedcellen te verhogen, wat belangrijk is voor het evenwicht van het immuunsysteem. Een tekort aan vitamine C verhoogt het risico op infecties.

De studie kan via de onderstaande link worden geraadpleegd:

HET VOORKOMT GALBLAASAANDOENINGEN *

Uit een onderzoek onder meer dan 13.000 proefpersonen, dat werd gepubliceerd in de Archives in International Medicine, bleek dat vrouwen aanzienlijk minder kans hadden om deze ziekte of galstenen te krijgen.

Voorbeelden van soortgelijke studies kunnen worden geraadpleegd via de onderstaande links:

Een overzicht over deze kwestie door de Harvard Medical School kan via onderstaande link worden geraadpleegd:
https://www.health.harvard.edu/cold-and-flu/can-vitamin-c-prevent-a-cold

WAT ZEGGEN DE ONDERZOEKERS OVER VITAMINE C?

1. Vitamine C draagt bij tot de instandhouding van de normale werking van het immuunsysteem tijdens en na zware lichamelijke inspanning;
2. Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van de bloedvaten;
3. Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van de botten;
4. Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen;
5. Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van het tandvlees;
6. Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van de huid;
7. Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van de tanden;
8. Vitamine C draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme;
9. Vitamine C draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel;
10. Vitamine C draagt bij tot een normale psychologische functie;
11. Vitamine C draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem;
12. Vitamine C draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress;
13. Vitamine C draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid;
14. Vitamine C draagt bij tot de regeneratie van de actieve vorm van vitamine E;
15. Vitamine C verhoogt de ijzeropname;

Overtuigd? Deze claims komen rechtstreeks van de regering van Europese Unie. U vindt ze terug hier.

TIPS VOOR DE DOSERING EN HET GEBRUIK VAN VITAMINE C

De aanbevolen inname via de voeding staat nog steeds ter discussie en is ook afhankelijk van de leeftijd. Ongeveer 45-90 mg/dag is echter het meest gebruikelijk. Wanneer vitamine C-supplementen worden genomen voor andere doeleinden dan alleen om het immuunsysteem te versterken – bijvoorbeeld om symptomen van een verkoudheid of griep te voorkomen of te behandelen – is het beter een medisch deskundige te raadplegen.

De National Institutes of Health bevelen deze hoeveelheden aan voor deze leeftijden:

Geboorte tot 6 maanden: 40 mg
Baby’s 7-12 maanden: 50 mg

Kinderen 1-3 jaar: 15 mg
Kinderen 4–8 jaar: 25 mg
Kinderen 9–13 jaar: 45 mg

Tieners 14-18 jaar (jongens): 75 mg
Tieners 14-18 jaar (meisjes): 65 mg

Volwassenen (mannen): 90 mg
Volwassenen (vrouwen): 75 mg
Zwangere vrouwen: 85 mg
Borstvoeding gevende vrouwen: 120 mg

Vitamine C is ook te vinden in verse groenten en fruit, die belangrijk zijn voor een gezonde voeding. Deze voedingsmiddelen omvatten:

 • Bessen
 • Broccoli
 • Spruitjes
 • Cantaloupe
 • Bloemkool
 • Grapefruit
 • Kiwi
 • Bladgroenten
 • Mango
 • Sinaasappel
 • Papaja
 • Paprika
 • Ananas
 • Aardappelen
 • Tomaten
 • Pompoen
 • Watermeloen

RISICO’S EN BIJWERKINGEN

Als vitamine C niet goed door het lichaam wordt opgenomen of als het lichaam een teveel aan vitamine C krijgt, wordt het in de urine uitgescheiden. Daarom zijn de risico’s of bijwerkingen zeer klein. Bij inname op een lege maag kan een te grote dosis echter indigestie problemen veroorzaken. Andere bijwerkingen van een verkeerde dosering kunnen zijn:

 • Misselijkheid
 • Buikkrampen
 • Diarree

Mensen met nieraandoeningen kunnen een verhoogd risico op nierstenen hebben. Raadpleeg een arts of apotheker wanneer u bijwerkingen ondervindt, of wanneer u het extract gebruikt terwijl u een ziekte heeft, zwanger bent of borstvoeding geeft. Een gezondheidsdeskundige zal u medisch advies geven en u kunnen vertellen of het nemen van vitamine C-supplementen al dan niet goed voor u is.

LINKS NAAR STUDIES EN CLAIMS

[1] https://bit.ly/2TS3g6c
[2] https://bit.ly/2SUK9bz
[3] https://bit.ly/2SVjc7C
[4] https://bit.ly/2SVjjQA
[5] https://bit.ly/2SVwHEm
[6] https://bit.ly/3d5S90d
[7] https://bit.ly/3qgGwZQ
[8] https://bit.ly/3xGcNvO
[9] https://bit.ly/35KO5i4
[10] https://bit.ly/3zOcXDf
[11] https://bit.ly/3qiRnSO
[12] https://bit.ly/3d3WQrq

WAARSCHUWING EN VOETNOTEN

* Deze claim is niet beoordeeld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Een voedingssupplement is geen vervanging van voedsel. Een gevarieerde en evenwichtige voeding is belangrijk. De EU-wetgeving verbiedt het maken van reclame voor voedingssupplementen (of de ingrediënten daarvan) in advertenties, tenzij dergelijke claims zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. Onze website verstrekt alleen algemene informatie die de beslissing van de lezer om voedingssupplementen te kopen en/of te gebruiken niet mag beïnvloeden. Als u een specifieke ziekte heeft of aanvullende medicatie of supplementen gebruikt, raadpleeg dan uw arts of apotheker voordat u nieuwe supplementen gaat gebruiken. De informatie in dit artikel is niet de persoonlijke mening van de auteur. Deze informatie is niet bedoeld om reclame te maken voor voedingsmiddelen of supplementen. Deze informatie mag niet worden opgevat als een aanbeveling voor behandeling of andere gezondheidsproblemen. Wij moedigen aan dat beslissingen met betrekking tot de persoonlijke gezondheid persoonlijk worden genomen, rekening houdend met verschillende bronnen van informatie. Als u onjuistheden opmerkt of opmerkingen, klachten of advies hebt over de verstrekte inhoud, kunt u per e-mail contact met ons opnemen.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *