Voordelen van Panax Ginseng

De wortel van Panax Ginseng (ook gekend als Koreaanse, Aziatische of rode Ginseng) wordt al eeuwenlang gebruikt. Het spreekt dan ook voor zich dat dit ingrediënt doorheen de geschiedenis allerlei eigenschappen toegewezen heeft gekregen. Het zou het libido verhogen, stress verlagen, voor meer energie zorgen, mensen sterker maken, ons leven verlengen en mogelijk kanker kunnen voorkomen of zelfs genezen.

Klinkt natuurlijk heel mooi, maar wat is er bewezen? Wat weten we zeker, wat zijn vermoedens, en welke rol speelt het in onze supplementen?

DE VOORDELEN VAN PANAX GINSENG: WAT WE WETEN

BEWEZEN ANTIOXIDANT EN ONTSTEKINGSREMMENDE WERKING

Verschillende studies hebben aangetoond dat Panax Ginseng een antioxiderende en ontstekingsremmende werking heeft. Dit heeft niet enkel een positieve invloed op de fysieke gezondheid, maar helpt ook bij het verjongen van de cellen. Rode ginseng zou helpen bij het reguleren van autofagie, een lichaamseigen proces van celvernieuwing. Verouderde cellen worden hierdoor ‘opgeruimd’ en maken zo plaats voor nieuwe, gezondere cellen.

Panax Ginseng is een antioxidant

Wist je dat ook blauwe bessen een goede bron van antioxidanten zijn?

ONDERSTEUNING VAN HET IMMUUNSYSTEEM

Panax Ginseng helpt de homeostase van ons lichaam in stand te houden. Heel simpel uitgelegd is dit de delicate balans die ervoor zorgt dat ons immuunsysteem op de juiste manier werkt. Dankzij homeostase valt ons lichaam zichzelf bijvoorbeeld niet aan, zoals het geval is bij auto-immuunziekten. Met een juist werkend immuunsysteem vallen we dus niet onze eigen cellen, maar ziektemakers aan – en blijven we dus gezond.

REGULEERT (DE GEVOLGEN VAN) PSYCHISCHE STRESS

Psychische stress kan desastreuze gevolgen hebben op, onder andere, de hormoonbalans en het immuunsysteem. Rode ginseng helpt het lichaam die gevolgen te beperken en te reguleren.

Voordelen Panax Ginseng

VERBETERDE COGNITIEVE FUNCTIES

Componenten in Panax Ginseng ginsenoside zouden kunnen helpen in het beschermen van het brein tegen vrije radicalen – en dus de breinfunctie in stand houden. Dit linkt weer naar de werking van Ginseng als antioxidant en ontstekingsremmer. Daarnaast toonden studies aan dat een supplement rode ginseng een positieve invloed heeft op de gemoedsrust, vermoeidheid en de mentale gezondheid in het algemeen. Ook zou rode ginseng een verbetering van het geheugen in de hand kunnen werken.

Daarnaast toonden studies aan dat Panax Ginseng de bloedsuikerspiegel kan verlagen (de insulinelevels bleven dan weer onveranderd –  het heeft dan ook geen aangetoond effect op diabetes type 2). Een lagere bloedsuikerspiegel kan worden gelinkt aan een verbetering in het concentratievermogen.

Panax Ginseng verbetert je cognitieve functies

Vliegt jouw chess.com rating straks de hoogte in? Wie weet.

POSITIEVE INVLOED OP HET LIBIDO

Het libido is een ontzettend complex gegeven. Libido op zich is dus bijgevolg ook moeilijk te meten. Waar men het over het algemeen wel over eens is, zijn enkele factoren die samen (een deel van) dat wat we libido noemen uitmaken.

Specifiek voor mannen kan Panax Ginseng onder andere een positieve invloed hebben op enerzijds de kwaliteit van het sperma en anderzijds de productie van zaadcellen op zich. Ook bij erectiestoornissen kan de juiste dosis Panax Ginseng helpen. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat Panax Ginseng helpt stress te reguleren, wat naast veel andere voordelen ook positief is voor onze sex drive.

VERBETERDE FYSIEKE PRESTATIES

Panax Ginseng helpt je fysieke prestaties verbeteren.

Hoewel verder wetenschappelijk onderzoek nodig is om dit te staven, blijkt uit de ervaringen van gebruikers van Panax Ginseng dat dit ingrediënt kan helpen bij het versterken van de spieren. Dit effect lijkt groter bij mannen dan vrouwen. Daarnaast heeft Panax Ginseng op veel gebruikers een stimulerend effect, en kan het naast mentale ook fysieke vermoeidheid helpen bestrijden.

PANAX GINSENG: VERMOEDDE VOORDELEN

  • Panax Ginseng in de strijd tegen kanker

De actieve stof in Panax Ginseng die tot op heden het best bestudeerd is, heet ginsenoside. Moest het je wat zeggen, ginsenoside is een triterpenoïde saponine – een soort glycoside. De laatste jaren lijkt men er steeds meer van overtuigd dat deze glycoside een efficiënte en veilige bijdrage kan leveren in de strijd tegen kanker (bron*). Momenteel heeft Panax Ginseng, noch ginsenoside, het officiële label van bewezen middel tegen kanker.

  • Een langer leven

Deze bewering mag je met een stevige korrel zout nemen. Hoeveel voordelen Panax Ginseng ook heeft, het is nagenoeg onmogelijk om te bewijzen dat om het even wat je leven verlengt. Dat iets in de juiste dosis goed is voor je gezondheid, kunnen we wel stellen. Maar om te bewijzen dat je er als mens langer door in leven blijft, zou je twee fysiek en biologische gezien identieke mensen nodig hebben.

Verder moet je die twee identieke mensen aan precies dezelfde omstandigheden blootstellen – denk aan voeding, maar ook stressfactoren (wat op zich al een hoogst individuele beleving is). De ene testpersoon laat je Panax Ginseng innemen, de andere niet. Achteraf zou je dan kunnen bekijken wie er langer leeft – ervan uitgaande dat pech en toevalligheden geen rol hebben gespeeld in beide levens. Is dat ethisch?
Nee.

Panax Ginseng ondersteunt de algemene gezondheid

Kan het bijdragen aan een betere gezondheid? Ja. Zul je er langer van leven? Dat valt niet te verifiëren.

Wat wel werd aangetoond is dat Panax Ginseng voordelen kan hebben voor wie herstelt van kanker. Zo bleek uit een studie dat 38% van de mensen die het toegediend kreeg gedurende vijf jaar na genezing gedurende die periode ook ziektevrij bleef. Ook steeg hun kans op overleven met 38%. Het effect op mensen die reeds kankervrij zijn, is echter nog niet bekend.

WAAROM WE PANAX GINSENG IN ONZE SUPPLEMENTEN GEBRUIKEN

BRAIN PRO

We ontwikkelden het BRAIN PRO supplement ter ondersteuning van de cognitieve functies. Daar kan een natuurlijk ingrediënt als Panax Ginseng wortel natuurlijk niet in ontbreken.

Het verenigen van de Panax Ginseng wortel met een extract van Ginko Biloba bladeren heeft zich daarenboven al meermaals bewezen als een brainboostende supercombo.

MALE COMPLEX

Naast het verbeteren van cognitieve functies kan rode ginseng een stimulerend effect hebben op het (mannelijk) libido en fysieke prestaties.

Panax Ginseng is daarbij ook een uitstekende aanvulling op je workout routine, en studies hebben aangetoond dat het gebruik een niet te verwaarlozen bijdrage levert aan de opbouw van spiermassa.

LINKS NAAR STUDIES EN CLAIMS

[1] https://bit.ly/3dhlCHi
[2] https://bit.ly/3zF2ydL
[3] https://bit.ly/3p3ZWBq
[4] https://bit.ly/3weOqqD
[5] https://bit.ly/3K2j78e

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *