Hoofdpijn – Wat te doen tegen hoofdpijn en mogelijke oplossingen

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn gehad en sommigen hebben het wekelijks of zelfs dagelijks, een ‘typisch’ symptoom wanneer men zich niet goed voelt. Vaak zijn de oorzaken niet ernstig en kan men er zelf iets aandoen. Natuurlijk is het ook verstandig bij aanhoudende, zware hoofdpijn een professionele arts te raadplegen.

Dit artikel gaat vooral over primaire hoofdpijn bij mensen met een algemene goede gezondheid. Primaire hoofdpijn is hoofdpijn die niet het gevolg is van een andere medische aandoening. Hier zijn 5 veel voorkomende redenen waarom iemand hoofdpijn heeft met daarbij mogelijke oplossingen die kunnen helpen om van hoofdpijn af te komen.

TE WEINIG BEWEGING

Lang aan het bureau zitten of gewoon langere tijd in één houding blijven, veroorzaakt spanning in het lichaam, wat tot hoofdpijn leidt. Weinig mensen weten hoe ze een correcte zithouding moeten aannemen, vooral als men naar het telefoonscherm kijken. In deze houding, waarbij het hoofd uitsteekt, krijgt de nek een belasting van 10 – 15 kg. Door deze ongemakkelijke lichaamshouding raakt het lichaam gespannen en wordt hoofdpijn veroorzaakt. De eenvoudigste manier om dit te voorkomen is om elke 20 tot 60 minuten een pauze te nemen en het hoofd in een cirkel te draaien, waardoor de spanning in de nek afneemt en u zich niet meer hoeft uit te rekken.

Beweging heeft geen rechtstreekse invloed op migraine en spanningshoofdpijn, maar lichaamsbeweging heeft andere belangrijke voordelen: het verbetert de conditie, slaap en bloedsomloop, het verlaagt de bloeddruk, het cholesterolgehalte en het gewicht. Op die manier helpt lichaamsbeweging en activiteit hoofdpijn te verminderen.

Wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen – duursporten, bij voorkeur in de buitenlucht. Drie tot vier keer per week 20 tot 30 minuten bewegen zorgt voor een afname van de pijn, zo blijkt uit internationale studies. Het is waar dat lichaamsbeweging niet helpt als u al ernstige hoofdpijn hebt. Maar oefeningen uit yoga, Tai Chi, of Pilates kunnen helpen door de zachte en langzame bewegingen.

ONVOLDOENDE WATER DRINKEN

De meest voorkomende oorzaak van eenvoudige hoofdpijn is een tekort aan vocht in het lichaam. Het drinken van een kleine hoeveelheid water veroorzaakt een verdikking van het bloed, een verslechtering van de zuurstoftoevoer naar de cellen en veroorzaakt hoofdpijn. Alcohol, suiker en suikerhoudende dranken veroorzaken uitdroging wanneer water en mineralen uit het bloedvatenstelsel worden verwijderd.

Dehydratatie kan verschillende hoofdpijnaandoeningen veroorzaken en verergeren, met verschillende gevolgen. Het voorkomen van dehydratie (door genoeg water te drinken) lijkt de beste behandeling te zijn. Hoe dan ook is dit een combinatie van de levensstijl, voeding en beweging. Zie de studie ‘Dehydratie en hoofdpijn‘ door Karissa N. Arca en Rashmi B. Halker Singh.

MAGNESIUMTEKORT

De oorzaken van hoofdpijn, vooral die waarbij vermoeidheid optreedt, zijn vaak dezelfde als die van kuitkrampen na verhoogde inspanning of emotionele spanning. Zenuwspanning veroorzaakt hormonale stress, gebrek aan magnesium in het lichaam, spasmen van de bloedvaten, de bloedsomloop en de stofwisseling, en geeft aanleiding tot pijn. Daarom wordt aanbevolen magnesium in te nemen voor degenen die vaak hoofdpijn hebben. Het is een relatief effectieve en goedkope manier om migraine te voorkomen.

Migraineaanvallen als gevolg van intense pijn beperken het normale dagelijkse leven in ernstige mate. De onaangename begeleidende symptomen, zoals angst voor licht, overgevoeligheid voor geuren en geluiden, en misselijkheid, beperken ons vermogen om onze taken op het werk en thuis uit te voeren nog meer.
Klinische studies hebben aangetoond dat langdurig regelmatig gebruik van magnesium de symptomen bij mensen met migraine aanzienlijk vermindert. Ze zijn meestal lichter, duren niet lang en vereisen minder medicatie tegen de pijn.

De aanbevolen dagelijkse inname van magnesium bedraagt ongeveer 200 tot 600 mg per dag. Het gebruik van de Spray/Transdermale (op de huid aangebrachte) Magnesiumolie is één van de gemakkelijkste, meest natuurlijke en effectieve manieren om dit tekort aan te vullen. Om het noodzakelijke niveau van magnesium in het lichaam te handhaven, wordt aanbevolen het dagelijks te gebruiken (totdat het lichaam weer een stabiel niveau van magnesium heeft), maar de hoeveelheid en de frequentie van het gebruik kunnen per persoon verschillen, afhankelijk van de hoeveelheid magnesium in het lichaam. Zie het uitgebreide onderzoek ‘Magnesium en pijn’ van Hyun-Jung Shin, Hyo-Seok Na en Sang-Hwan Do.

GLUTEN

Gluten hebben een zeer sterk effect op de menselijke psychologische toestand. De associatie tussen coeliakie en neurologische aandoeningen is in de afgelopen 40 jaar door talrijke studies bevestigd. Hoofdpijn blijkt in groeiende mate te worden vastgesteld als symptoom bij mensen met deze intolerantie. De precieze prevalentie van hoofdpijn bij patiënten met CD (celiac disease, een auto-immuunziekte waarbij het lichaam terugvecht bij inname van gluten) blijft echter onduidelijk.

Enkele symptomen kunnen zijn duizeligheid en pijn, migraineaanvallen die enkele uren tot enkele dagen duren en zelfs ‘brain fog’ (onvermogen om zich te concentreren), het gevoel alsof men alcohol drinkt).
De National Foundation for Celiac Awareness patiënten met niet-gediagnosticeerde coeliakie en migraine hoofdpijn merken vaak het verdwijnen van migraine of de vermindering van de symptomen na het opgeven van glutenbevattende producten. Gebaseerd op de studie ‘Risico van hoofdpijn-gerelateerde bezoeken aan de gezondheidszorg bij patiënten met coeliakie: Een populatie-gebaseerd observationeel onderzoek‘ van Benjamin Lebwohl, MD, MS, Abhik Roy, MD, Armin Alaedini, PhD en anderen.

ONEVENWICHTIG VITAMINE B-COMPLEX

Het vitaminecomplex is een groep van acht vitamines: Thiamine, riboflamine, niacine, vitamine B6, folaat, vitamine B12, biotine en pantotheenzuur. Deze vitaminen verbeteren de werking van de hersenen, de bloedsomloop, het metabolisme en het immuunsysteem.

Hoofdpijn, waaronder migraine, wordt meestal veroorzaakt door verschillende oorzaken: onregelmatige voeding, inspannend werk, veelvuldige nervositeit, piekeren met slecht slaappatroon als gevolg, chronische stress enz… En bij stress is de behoefte aan B-vitamines in het lichaam bijzonder groot. Een tekort hieraan belemmert het cholesterolmetabolisme, verhoogt de hoeveelheid lipiden met lage dichtheid (LDL, ‘slecht’ cholesterol) in het bloed, en leidt uiteindelijk tot de ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen (hart- en vaatziekten). Bekijk het onderzoek ‘Riboflavine: de gezondheidsvoordelen van een vergeten natuurlijke vitamine’ van Nittiya Suwannasom, Ijad Kao, Axel Pruß en anderen.

Maar ook een overdosis aan deze vitaminen kan schadelijke gevolgen hebben. Zo komt het wel vaker voor dat bij migrainehoofdpijn en spanningshoofdpijn vitaminen B worden aanbevolen, maar dit kan de reden zijn dat de hoofdpijn erger wordt.

De vitaminen van groep B zijn oplosbaar in water. Door hun oplosbare vorm blijven ze niet lang in het lichaam en zijn ze niet zo schadelijk als andere vitaminen in overdosis. Tot de groep B-vitaminen behoren vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B9 (foliumzuur), B12 (methylcobalamine). Deze groep omvat ook biotine.

Een algemene overdosis B-vitaminen leidt vaak tot overmatig urineren. Een overdosis thiamine kan misselijkheid, braken en vermoeidheid veroorzaken. Een overdosis niacine veroorzaakt roodheid van het gezicht (erytheem), onregelmatige hartslag, leverproblemen, jicht, maagzweren. Te hoge doses pyridoxine kunnen zenuwbeschadiging en stoornissen van het zenuwstelsel veroorzaken. Overdosis vitamine B9 heeft een interessant effect; overmatige hoeveelheden van deze vitamine kunnen een tekort aan vitamine B12 of zogenaamde vitamine B12-gebreksanemie maskeren. Maar een overdosis vitamine B12 kan op zijn beurt leiden tot hart- en huidproblemen, maag- en darmproblemen, jicht en een lager kaliumgehalte in het lichaam.

Het is heel belangrijk evenwichtig te zijn bij het innemen van extra vitaminen, maar met het juiste advies kan het lichaam veel positieve effecten ondervinden. Meer informatie vindt u in onze e-store.

CONCLUSIE

Zoals eerder vermeld kan hoofdpijn een serieuze belemmering zijn op de dagdagelijkse activiteiten, maar ook zorgen voor algemene onrust. Door een gezonde levensstijl aan te nemen waarbij beweging, een evenwichtig voedselpatroon, voldoende water drinken centraal staan kan men positieve effecten creëren in combinatie met het in evenwicht houden van de vitaminehuishouding in het lichaam.

LINKS NAAR STUDIES EN CLAIMS

[1] https://bit.ly/3ivFypl
[2] https://go.nature.com/36siDZD
[3] https://bit.ly/3qy8gu9
[4] https://bit.ly/393KbSQ
[5] https://bit.ly/36JVdP9
[6] https://bit.ly/3IyXqKv

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *